Juksearket for å pare vin til asiatisk mat
Oppdatert: 10/21/2024
Når Sriracha kalles den nye ketchupen, forstår du at asiatiske smaker er nøye vevd inn i stoffet i det norske kjøkkenet, bortsett fra én ting: nesten alle av oss er fortsatt tiltrukket av øl.
Vindrikkere som er vant til europeisk krysning, synes det er vanskelig å handle instinktivt når det kommer til god vin når det er chilinudler, thailandsk grønn karri eller vietnamesisk pho på bordet. Selv den nå kjente kyllingatai med peanøttsaus gir en helt ny utfordring med å tenke på hvordan smakene passer sammen.
Vindrikkere som er vant til europeisk krysning, synes det er vanskelig å handle instinktivt når det kommer til god vin når det er chilinudler, thailandsk grønn karri eller vietnamesisk pho på bordet. Selv den nå kjente kyllingatai med peanøttsaus gir en helt ny utfordring med å tenke på hvordan smakene passer sammen.
Hva er i asiatisk mat?
Tross alt er asiatisk mat ofte forbundet med drama. Grunningredienser som soyasaus, fiskesaus, chilipasta, ingefær, sitrongress, kaffirlimeblader og hoisin er godt. Krydder og urter som:
● Kardemomme;
● karve;
● koriander;
● fem krydder pulver;
● og garam masala
De skiller seg ikke ut i hverken aroma eller smak, spesielt siden de ofte brukes i kombinasjon.
"Så fantastiske som de er i asiatiske retter, kan disse smakene flate ut mange viner, fjerne dem fra deres fruktige karakter og få dem til å smake matt, tomt, bittert, eikeaktig eller alkoholholdig." – NorskCasinoSpot-ekspert, Lars Hansen.
● Kardemomme;
● karve;
● koriander;
● fem krydder pulver;
● og garam masala
De skiller seg ikke ut i hverken aroma eller smak, spesielt siden de ofte brukes i kombinasjon.
"Så fantastiske som de er i asiatiske retter, kan disse smakene flate ut mange viner, fjerne dem fra deres fruktige karakter og få dem til å smake matt, tomt, bittert, eikeaktig eller alkoholholdig." – NorskCasinoSpot-ekspert, Lars Hansen.
Hva skal vinelskeren gjøre?
Å velge en vin som passer godt til det asiatiske kjøkken er en ekte rulett for mange. . Imidlertid er det bedre å skille mellom spenningsprosessene og riktig valg av vin.
Etter år med eksperimentering, er dette det jeg har lært:
Etter år med eksperimentering, er dette det jeg har lært:
- Vinene som fungerer er sannsynligvis ikke Chardonnays. De fleste New World Chardonnays, som vanligvis er eikeaktige og toasty til å begynne med, kan smake som en to-til-fire når de kombineres med kinesiske, thailandske eller indiske krydder. Et unntak kan gjøres for australske chardonnays, som er mindre åpenbart eikeaktige, og derfor kan fungere bedre.
- De er heller ikke Cabernet Sauvignon eller Merlot. Tanniske viner som disse kjemper med sterke smaker, og vinene taper; de ender opp med å smake bittert, magert og slemt.
- De beste vinene til de fleste asiatiske retter har høy syre. Snaske, rene viner med høy syre har en slags forfriskende liv som er et godt motstykke til smakene. Sauvignon Blanc er med sin gjennomtrengende syre og rene smaker en god match. Det samme er ueik Pinot Gris, spanske Albariños og musserende viner fra omtrent hvor som helst.
- Aromatiske viner med utpreget fruktsmak fungerer veldig godt sammen med aromatiske retter. Tror Rieslings fra Tyskland, Østerrike, Alsace og Australia er fantastiske kamper. Torrontés fra Argentina er nok en stor seier.
- Lavtanninrøde viner som er saftige kan være deilige. Gamay (Beaujolais) er fantastisk, spesielt med litt chill på seg. Spanske Garnacha (Grenache) er mer fyldig enn Gamay, men også en god match.
- Ikke glem roséer – de ber bare om å bli kombinert med sterke, krydrede asiatiske smaker. Det lages nå gode roséer i nesten alle store vinland. Og for det som kanskje er den beste knockout-sammenkoblingen av alle, prøv en musserende rosévin.
Konklusjon
Når vi snakker om hvorfor du nøye bør velge en vin til asiatisk mat, fokuserer vi først og fremst på deres svake kompatibilitet. Historisk sett er vin et mer europeisk produkt, så det virker for mange som om det a priori ikke egner seg for asiatisk mat. Vi har imidlertid forsøkt å avlive denne myten. Listen vi har presentert har alt du trenger å vurdere for at asiatisk mat og vin skal harmonisere og være like deilig som alltid. Vi håper disse prinsippene vil hjelpe deg å diversifisere kostholdet ditt og nyte vin og asiatisk mat på samme tid.