Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Der hvor alt flyter!


Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 9703
Thailands berømte flytende markeder utenfor Bangkok er enestående og overveldende med alle sine selgere som falbyr produkter fra hundrevis av småbåter på de mange kanalene i området – de flytende markeder er et av verdens mest fotograferte og et eldorado for en fotofantast; en fargepalett av de sjeldne med lukt, farger, lyd og en yrende, frenetisk kamp om turistenes gunst! Du har ikke vært i Thailand – eller Bangkok for den del – hvis du ikke har besøkt en eller to av disse markedene.

De mest severdige og absolutt de største – ligger rundt 110 km vest for Bangkok og heter Damnoen Saduak Floating Market og ligger i kanalen med samme navn: Khlong Damnoen Saduak (Damnoen Saduak kanalen. Den aktive leser har for lengst oppfattet at Khlong betyr kanal!). 

Hver dag, året rundt, mellom 8 og 11 om "morningen" vil du finne hundrevis, kanskje tusenvis av småbåter hvorfra det selges og kjøpes varer i en hektisk, nesten kaotisk atmosfære. Men samtidig kontrollert av uskrevne regler for manøvrering, kødannelse og adferd! 
Første alternativ er via en av de mange halvdag- (bare marked) og dagsturarrangementer som tilbys både fra Bangkok og fra lokasjoner på vestkysten, som f eks Hua Hin og Cha Am. Dagsturene klarer å pakke sammen to til tre severdigheter på samme tur. En med det følgende flytende marked på listen er hva du skal ha: Damnoen Saduak Floating Market (ตลาดน้ำดำเนินสะดวก) i Ratchaburi provinsen. En dagstur er et fullgodt alternativ, men pass på at det inngår en lengre tur på kanalene med mer enn ett marked, ellers blir man lett skuffet over å ha reist langt og sett mindre enn mange andre! (Se kartet under)

Longtail-båt på elven

Det skal for fullstendighets skyld nevnes at man i Bangkok også vil bli tilbudt tur til flytende markeder mye nærmere Bangkok – faktisk med f eksempel en long-tail båt til kanalene rett på vestsiden av Chao Phraya elven. En slik tur til denne delen av Bangkok er interessant nok for å se hvordan Bangkok en gang så ut på 18 hundretallet med sine mange kanaler og hus på påler. Men dette var før Rama 1 flyttet sitt hoff til den andre siden av elven.

Og markedet her (ved Wat Sai) opphørte som genuint marked for mer enn 40 år siden!  Den aktiviteten du finner her er utelukkende regissert for turister – og til og med det offisielle Thailandske turistkontor beskriver stedet som: ” boats assemble to sell souvenirs to visitors”. Men som nevnt, det er interessant å ta en long-tail båt på elven. Vi skal gi deg innføring i dette temaet i en annen artikkel. Så tilbake til de ’reelle’ flytende markedene. Det er nødvendig å bruke litt tegn her fordi det ikke er til å unngå at det turistiske elementet er sterkt utviklet – av naturlige grunner. Hovedgrunnen til at du besøker de flytende markeder er at alle andre gjør det – og at Bangkok er verdensberømt for dem! OK?!

Ton Khem market

Hovedmarkedet på Khlong Damnoen Saduak er Ton Khem market, men det er andre beliggende ved Hia Kui og Khun Phitak. Hia Kui er nok det mest turistifiserte der salg fra båtene i hovedsak er suvenirer. Så velg Ton Khem først!

Som nevnt er dagsturvarianten en vanlig måte å ta seg til markedet på. Skal du unngå de store køene bør du ta deg hit på egenhånd (f eks med buss! Vi kommer med mer info litt lenger ned)  og ankomme en halv til en time før dagsturistene som er der ca kl 09:30-10.00. Før dette tidspunkt er det langt lettere å leie sin egen båt og utforske det hele i eget tempo.
Kommer du som del av en gruppe blir du vanligvis ledet til en velordnet kø og plassert i små båter for å få en kort tur rundt de nærmeste kanalene. Vær forvisset om at det vil bli jevnlige og hyppige stopp ved boder som selger suvenirer, tøyer, hatter og flere suvenirer!

Som regel inngår det etterpå turer til rosehaven og/eller et ekstra stopp på dagsturen til den berømte chedi i Nakhon Pathom tempelet (Undrer du på hva en chedi er, les vår informative artikkel om wat - thailandsk tempel). Rosehaven er plassert i et større skulpturelt stykke landskapsarkitektur og besøkes vesentlig fordi det her tilbys en rekke aktiviteter tilpasset – ja nettopp oss turister!

Her kan vi se tradisjonelle danser, buddhistiske innføringsseremonier, muay thai (Thaiboksing – se vår guide!), elefanter i arbeid etc etc. Det hele er totalt tilpasset turister, men hvis du erkjenner hva som skjer kan det faktisk være ganske underholdene og lærerikt! Som navnet sier er det her tusenvis av rosebusker og hundrevis av eksotisk fugler. Vi må nevne noe spesielt: Det er Thai Human Imagery Museum. Dette er utrolig nok Thailands variant av Madame Tussauds med avstøpninger av berømte munker, alle konger fra Chakri-dynastiet etc. med andre ord mer for den lokale besøkende fra provinsen enn en turist fra Norge - og i den varmen! Helt til slutt, samme sted: Samphran Elephant Park. Her kan du få en rekke forskjellige opptredener med elefanter og krokodiller (dog hver for seg!)

Lei en båt for en rundtur!

Har du tatt deg frem på egenhånd frem til Damnoen Saduak og kommer med buss, kan du enten gå langs passasjen ved kanalen på høyre side eller ta en båt ved den nærliggende bryggen til markedsområdet. Dette koster kun en håndfull Bath.  Hvis du vil se alle de tre markeder, Ton Khem, Hia Kui og Khun Phithak kan man leie båt her for en rundtur. Båt leies pr time og pris må avtales på forhånd, slik det vanligvis er i Thailand!
 
Vi lovet litt informasjon om buss: Fra Bangkok går det busser fra den søndre bussterminalen, Pin Klao på Nakhonchaisi Road. Hver 20 til 40 minutt, starter 06.00. Du kan velge mellom vanlig buss eller en med air-conditioning. Under 100 Bath for sistnevnte. Som nevnt er den beste tiden å være på markedet mellom 08.00-10.00, så tidlig opp, men du kan sove på reisen!.

Dagsturer inkluderer, som nevnt ofte et kort stopp i Nakhon Pathom (นครปฐม), rundt 60 km vest for Bangkok, som i dag er en ganske så typisk provinsby der det eneste som minner om gammel storhet er den gullbelagte Phra Pathom Chedi (พระปฐมเจดีย์).

Byen er historisk antatt å være den eldste i Thailand og etter legendene også det første sted buddhistiske munker fra India slo seg ned under sin misjonære periode i Thailand. Chedi – (eller hva vi kan kalle et klokkeformet byggverk med spir) er faktisk 127 meter høyt og gjør det dermed til det største buddhistiske byggverk i verden, og samtidig kanskje det viktigske byggverk i Thailand. I tillegg til denne monumentale delen, har tempelet et utall med bots og Buddhafigurer.

Ja, nå skulle du vite nok til ikke å ta for mye vann over hodet! Uansett om det er en turistfokusert aktivitet eller ikke, du drar ikke til Thailand uten å ha besøkt et flytende marked! Eller som den gamle greker så treffende sa det en gang: "Panta rhei" eller -  Alt flyter! Og da er det jo bare å flyte med!

Tilrettelagt for thaiguiden.no av Rolf Lind

myExtraContent13
myExtraContent15