Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Thaiboksing - Muay Thai


Oppdatert: 03/04/2024

Thaiboksing kan enklest defineres som en kampsport eller form for boksing der alt er tillatt unntatt skalling! Føtter, knær, hender, albuer og skuldre kan fritt brukes til å nedkjempe motstanderen. Alle deler av kroppen kan rammes, og alle deler av kroppen, utenom hodet, kan brukes til å skade motstanderen. Noen av de vanligste angrepene er slag mot hode og kropp, albuer mot ansiktet, spark mot hodet, kropp og bein samt knær mot ribbein. Sporten er derfor en av de mer voldelige kampsporter som finnes, men allikevel er det mange land som har egne landslag i thaiboksing! I dag finner vi mer enn 60.000 i Thailand som er engasjert full tid som utøvere av denne eldgamle, tradisjonelle kampformen som også er Thailands nasjonalsport. Helt tilbake til 1400-tallet har det vært en tradisjon å avgjøre uenigheter med en ubevæpnet duell. Allerede i 1590 vet man at det var en del av militær trening, og fra starten av 1700-tallet ble det en regulær folkesport.
Stacks Image 12841

The Art of the Eight Limbs

Stacks Image 12851
I Thailand kalles sporten for Muay Thai, (thai: มวยไทย (’kamp’ + ’thailandsk’, direkte oversatt)).  Muay Thai omtales ofte som "The Art of the Eight Limbs", siden hender, legger/ben, albuer og knær brukes intensivt. Dagens Muay Thai er forøvrig en variant av  Muay Boran som kan oversettes med ‘Gammel boksing’. I tillegg til selve kampene er det mange interessante kulturelle aspekter knyttet til et Muay Thai program, som for eksempel rituelle danser, musikk og utøvernes påkledninger med ornamentale hodeplagg og armbånd. Hvis du som turist i Bangkok, der landets to største bokseanlegg ligger, besøker en thaiboksekamp, er det viktig å forstå det seremonielle og rituelle opplegget rundt kampen. Thaiguiden gir deg nedenfor en liten innføring, som vi tror kan være nyttig.

Wai Kru

Stacks Image 12853
Dansen er et sentralt element før alle thaiboksekamper starter. Dansen har navnet Ram Muay (boksedans) eller Wai Kru (som oversatt betyr respekt for instruktøren eller underviseren) da pensjonerte, meritterte thaiboksere nyter meget stor anseelse i det thailandske samfunn.  Mange andre artistiske disipliner utenom Muay Thai utfører lignende seremonier til ære for sine læremestre.  Noen ganger er Wai Kru ganske enkel og elementær i formen, men ofte kan man oppleve formelle, sammensatte forestillinger som kan oppnå applaus og hyllest fra et entusiastisk publikum. Det heter seg at et trenet øye kan forutsi hvem som vil vinne kampen bare ved å iaktta hvordan opponentene utfører sin Wai Kru.  Utlendinger og turister som overværer en slik seremoni må alltid vise ærbødighet og høflighet overfor Wai Kru. Thailendere vil reagere sterkt på alt som kan oppfattes som en fornærmelse overfor Wai Kru, på same måten som vi ville reagere hvis noen var nedsettende overfor vårt sett av åndelige verdier.

Krabi-Krabong

Stacks Image 12860
Som nevnt må alle boksere utføre boksedansen Wai Kru før kampene starter, det være seg  Muay-Thai, Krabi-Krabong (som er kamp med sverd) eller andre kampsporter. "Wai-Khru" er, som nevnt, en måte å vise respekt overfor sin læremester på, men den er også i ytterste konsekvens en seremoni til ære for hans majestet Kongen. "Wai-Khru" dansen skal gi utøveren mental styrke. Danseformene varierer noe og er karakteristisk for hver enkelt sportsklubb som deltar. Boksere med likt dansemønster kan ikke bokse mot hverandre siden dansen indikere at de har hatt same læremester! Rent praktisk har dansen betydning for oppvarming før kampen, og kan redusere stress og spenning og forberede kropp og sjel for den forestående kamp. Og det kan være meget nødvendig vil mange utlendinger og turister hevde!

Få regler

Stacks Image 12865
Det er visse regler for vekt i thaiboksing. Alle boksere må veie mer enn 45.4 kg, må være minimum 15 år gamle. Vektdifferensen mellom bokseren kan ikke være mer enn 2.3 kg. Kvinner kan ikke gå kamper eller i det hele tatt entre bokseringen. (Man kan jo forresten undre seg over hvorfor den firkantede bokseplassen kalles for ring!)
 
Som nevnt er for mange er et besøk i Bangkok ikke komplett uten et besøk på en av de store thaiboksestadioner byen har. De to sentrale er Lumpinee Boxing Stadium og  Rajadamnern Stadium.

Rajadamnern Stadium

Stacks Image 12870
Rajadamnern Stadium (Thai: สนามมวยราชดำเนิน) er en innendørsarena og har kamper på mandag, onsdag, torsdag og søndag. Starttidspunkt vanligvis 18:30. Spesielle kamper i weekender kan være vesentlig dyrere enn ellers. Prisnivået (2008) varierer fra ca 500 (3 klasse) til ca 2000 bath (ring-side). Den opprinnelige stadion var en åpen amfiteaterlignende konstruksjon oppført i 1945.  Seks år senere, i 1951, ble det lagt et betongtak over anlegget. Den drives i dag av et selskap som heter Rajadamnern Co. Ltd og har fått ry som en av verdens fremste anlegg for Muay Thai i Thailand.

Lumpinee Boxing Stadium

Stacks Image 12875
Lumpinee Boxing Stadium (Thai: สนามมวยเวทีลุมพินี) har kamper på tirsdag og fredager som begynner kl 18:30 og i tillegg to lørdagsprogrammer, henholdsvis kl 17:00 og 20:30.  Også her er billettprisene i spennet fra ca 200 til 2000 bath. Lumpinee Boxing Stadium åpnet sitt anlegg over 10-år senere (1956) enn Rajadamnern Stadium, og drives av Den kongelige hæren på vegne av staten. Lumpinee har blitt et symbol på den moderne Muay Thai, men begge arenaer kjemper en hard kamp seg imellom om å ha de beste mesterskapene. .

Lumpinee er en av de få steder I Thailand hvor gamling er tillatt. Denne finner sted på nivå to  i hallen . Spillerne markerer sin innsats med håndsignaler lignende det man kan se I internasjonale børser. Utlendingen sitter gjerne på de ganske dyre ringside plassene mens spillere og andre tilskuere opptar plassene på 2. eller 3. nivå.

Enkelte turistbyråer i Bangkok og noen hoteller arrangerer turer til thaibokingshaller. Prisen inkluderer oftest transport fra og til hotellet en plass ringside og gjerne tilbud om en fotesesjon med en eller flere av bokserne! Du skal kunne finne tilbud rundt 2000 til 2500 bath pr person. Det tas forbehold om prisendringer.

Utstyr og trening

Stacks Image 12880
Hvis du vil kjøpe utstyr for Muay Thai gjøres dette enklest på stadionene. Et alternativ er selvfølgelig et marked, som f eks det kjente Chatuchak weekend marked.
 
Hvis det å overvære en thaibokseseanse ikke er nok, er det flere steder der man kan få innføring i thaiboksingens noe brutale kunst. Vi nevner et par etablerte steder for de mer spesielt interesserte:.
 
  • Muay Thai Chaiya, Soi Predepanomyong 41 Road, Sukhumvit Soi 71, North Klongtan, Wattana, Bangkok 10110. 
  • Muay Thai Institute, Phahonyothin Road, Rangsit, Prathum Thanee 12130.
  • SMAC Boxing Club, Panjit Tower, Sukhumvit Soi 55 (Soi Thonglor), Bangkok 10110.
 
Ja, da gjenstår det vel bare å si ”God knock-out!”

Tilrettelagt for thaiguiden.no av Rolf Lind

Vår partner har avlagt Chacrit Muay Thai School i Bangkok et besøk

myExtraContent13
myExtraContent15