Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Chinatown


Bangkok's pulserende Chinatown strekker seg langs Yaowarat Road fra Odeon Circle, der den store seremonielle kinesiske porten umisskjennelig markerer begynnelsen til Chinatown; på kart ofte betegnet som ‘Chinatown Arch’. (Markert på kartet under til høyre).

Oppdatert: 06/29/2024

Stacks Image 9695
Området går helt opp til Ong Ang kanalen, som samtidig utgjør yttergrensene til det kongelige distriktet. Selve Yaowarat Road er preget av de mange gullsmedbutikkene på begge sider av gaten. Underlig nok vil mange si – er Chinatown absolutt en av de aller beste steder for gullhandel. Mange velrenomerte butikker med enormt utvalg – og noe for enhver lommebok. Men det er Chinatowns karakteristiske nettverk av trange sidegater fullpakket med boder hvor man kan kjøpe nesten hva som helst, som utgjør det helt store fascinerende elementet med bydelen.

Det kan ofte være meget trangt og folksomt, yrende folkeliv ispedd innklemte mopeder og trillevogner - Chinatown is derfor et område som må utforskes til fots – det finnes i realiteten ikke noe annet alternativ! Vær forberedt på at det kan være ganske krevende å manøvrere rundt i Chinatown under den mest populære del av turistsesongen. Det finnes flere ulike forslag til vandreturer som fanger opp de fleste av attraksjonene her, inkluderte det indiske markedet med tøy og konfeksjon ved Phahurat og blomstermarkedet litt lenger opp. De fleste turistguider har alternative forslag som kan være nyttige for den detaljerte utforskningen av Chinatown.

Mye av salgsaktiviteten i Chinatown er engros-salg i miniatyr! Det kan virke forvirrende å ikke kunne kjøpe en vare enkeltvis. Heldigvis er definisjonen av engros fleksibel og man kommer ofte til at et antall på 4-6 enheter er nok! Det er heller ikke nødvendig med eksakt like varer, bare du samlet kjøper f eks 6 par sandaler – eller 6 håndlagede halsbånd! Dessverre er Chinatown på mange måter blitt så influert av turisme at energisk pruting er nytteløst. Du får oppgitt en pris – som turist - og dermed er det! Men det er lov å prøve seg!

Chinatowns historie
Den kinesiske bosettingen i Chinatown går tilbake til før byen ble definert som Thailands hovedstad. Området som i dag inkluderer det store palasset og andre viktige bygninger var opprinnelig et aktivt handelssenter for kinesiske kjøpmenn. Da kong Rama I besluttet å etablere hovedstaden langs elvebredden hvor landsbyen Bangkok lå, matte disse kjøpmenn flytte og bosette seg i et område sydøst for den gamle konglige byen. Det er dette området – sentrert rundt Charoen Krung og Yaowraj som utgjør dagens Chinatown. Det kan være vanskelig å forestille seg at dagens smale Sampaeng Lane, som knapt er bred nok til et enkelt kjøretøy, en gang var Chinatowns hovedgate! I 1902 søkte befolkningen som hadde bosatt seg langs elven øst for Chinartown kongen om en større vei. De ble bønnhørt og resultatet er Yaowarat Road. Feiringen av veiens 111 årsdag ble høytidelig markert under de kinesiske nyttårsseremonier så sent som i 2003.

Severdigheter I Chinatown
Selv om det er mange distinkte severdigheter i Chinatown er nok den største av dem alle selve bydelen i seg selv! Som nevnt er det enkleste å finne seg et startpunkt og så utforske området, sidegatene og bodene rundt ved hjelp av forslag til vandreturer. Men vi skal nevne noe karakteristiske severdigheter, som det kan være interessant å besøke:

Wat Traimit (Den gyldne Buddhas tempel)
Dette lille og i utgangspunktet ganske uinteressante tempel i den sørøstlige kant av Chinatown – klemt mellom Yarowaraj og Charoen Krung - er hjem for en 3 meter høy Buddhafigur. Det interessante er dog at statuen er laget i solid, skinnende gull og har den imponerende vekt av 5,5 tonn og er den største i sitt slag i verden. Denne enorme gull-klumpen, forøvrig et utsøkt eksempel på Sukothaistilen, var ukjent for alle til mindre enn 40 år tilbake. Buddhaskulpturen var til da dekket av gips. Da skulpturen skulle flyttes inne på tempelområdet falt noe av gipsen av – og resten er historie. Vel verd et besøk.

Historiske bygninger
Chinatown har mange eksempler på arkitektur fra Bangkoks tidlige år. Ca 14% av bygningene står på liste over bevaringsverdig arkitektur . De fleste slike bygninger ligger i de mange sidegatene i Chinatown. En av de mer kjente og typiske bygninger er To Gung gullsmedbutikken på Sampaeng Lane ved Mangkon Road.

Sampaeng Lane
Chinatown's opprinnelige hovedgate er som nevnt en smal sidegate som går fra Phahurat markedet hele veien ned til Songsawat Road. Gaten er for smal for biltrafikk og er nå et folkerikt marked som i hovedsak selger billige husholdningsartikler av alle slag. Rett ved den nevnte gullsmedbutikken To Gung finner vi et eldgammelt, kinesisk apotek, som er severdig med sine mange dunkle, mystiske hyller og skap stappfulle av ingredienser vi ikke vil like å kjenne til!

Wat Mangkon Kamalawat (Lotusdragens tempel)
Midt i hjertet av Chinatown finner vi et blandet taoistisk, buddhistisk og confusiansk tempel som kalles Wat Mangkon Kamalawat, Merk at dette ofte på kart er avmerket med den kinesiske betegnelsen Wat Leng Nui Yee. Tempelet har et mangfold av besøkende til alle døgnets tider som ber, tenner lys og røkelse og gir offergaver til tempelet og munkene. Tempelet er sentrum for både religiøse og kulinariske festligheter som for eksempel det kinesiske nyttår og den noe spesielle vegetarfestivalen.

Wat Kanikaphon
Dette lille tempel i Bangkok's Chinatown inneholder noen interessante arkitektoniske detaljer, men tempelets særegenhet er at det hevdes at det ble grunnlagt av en tidligere ’madame’ – mao eierinnen av et lokalt bordell.

Li Thi Miew Tempel
Nok et tempel i bydelen Chinatown. Dette er et stort, åpent tempel i typisk og karakteristisk kinesisk dragestil. Det ligger på Plabplachai Road, for øvrig ikke langt fra Wat Kanikaphon. Tempelet har et stort åpent tak over flere gudebilder. På taket ser man, som nesten alltid på kinesiske templer, to drager som leker med en stor perle. I tempelgården finner vi også et stor helligdom tilegnet gudinnen Kuan Ou.

Wat Chakrawat
En kort gådistanse fra Ratchawong-bryggen leder en til Wat Chakrawat. Selv om tempelområdet er ganske lite, rommer det bygninger for en av de 3 største munkeklostre i Bangkok. Inne på området er det en stor mengde mindre bygninger i ulike stilarter stablet ved siden av hverandre. Det er imidlertid avsatt plass til en liten krokodilledam. Etter historien anlagt som resultat av at man en gang fant en forvirret krokodille i Chaophraya elven!

Phahurat Markedet
Som nevnt er dette i hovedsak et område for tekstiler og tøy – og boder med alt for bryllup og tilhørende høytidsdager. I realiteten er Phahurat sentrum for en mindre gruppe sikher og andre immigranter fra andre deler av Asia.

Old Siam
Hvis en lang dag med vandring, inntrykk og ikke minst støy, lukter og eksotiske dufter blir for overveldende, kan vi anbefale en kort tur over til Old Siam Shopping Center. Her kan du slappe av i noe mer turistvennlig atmosfære med vestlig-inspirerte restauranter og hurtigmatboder, hvis man er blitt lei av Thai-mat, da!

Hvordan kommer man til Chinatown?
Den absolutt enkleste – og ikke minst billigste – måten å ta seg til Chinatown på er med en av de utallige elvebåtene som trafikkerer Chaophraya elven. Gå i land ved Ratchawong bryggen og gå opp Ratchawong Road til de kryssende gater Sampaeng Lane eller Yaowarat Road. Du kan også stige av båten ved Harbor Institute bryggen, som er nærmere Odeon Circle-siden med den kinesiske porten - eller du kan bruke Memorial Bridge bryggen, rett ved blomstermarkedet. Uansett vel besøket i Bangkoks Chinatown garantert bli rikt og minneverdig. Enjoy!


Tilrettelagt for thaiguiden.no av Rolf Lind

Vis Chinatown i et større kart
myExtraContent13
myExtraContent15