Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Svindel med edelstener i Bangkok - del II



Thaiguiden har i en annen artikkel om edelstener skrevet om de sofistikerte måter turister kan bli svindlet på. Her gir vi noen – forhåpentlig – gode råd og kommentarer om hvordan du kan unngå å komme opp i en slik meget ubehagelig situasjon!

Alle vet at man i Thailland – og forøvrig andre land i Asia – har mulighet til å gi den erfarne gode tilbud både på edelstener og smykker generelt. Men det er en særdeles usikker forretning og kan absolutt ikke anbefales hvis du ikke vet nøyaktig hva du holder på med - og/eller har solid gemnologisk erfaring. Hvis du allikevel reflekterer på å kjøpe edelstener/smykker kan de følgende råd hindre deg i bli fullstendig ført bak lyset!

jewel_04
Når du første gang blir orientert om svindel med edelstener, gjerne i en turistguide, er det lett å avvfeie problemstillingen og si til deg selv: ‘Så dum er da ikke jeg!’ Men vær oppmerksom på at denne type svindel skjer på en meget avansert måte og med en rekke tilsynelatende tilfeldigheter som får deg til å glemme hva du ble frarådet å gjøre før du reiste hjemmefra. Og ikke glem at disse svindlerne ikke er redde for å opptre i tilsynelatende offisielle uniformer eller illudere f eks munker for at du skal få tillit til svindlerne og lettere bli av med dine penger!

Det er meget enkelt å skaffe seg falske identitetspapirer eller ID-kort i Thailand, som de fleste andre steder i verden. Hvis en person i en butikk som vil selge deg edelstener ivrer med å vise deg bevis på at han f eks er fra ‘Tourism Authority of Thailand’ eller en annen offisiell institusjon, vær sikker på at ID-kortet er falskt!

Tenk kultur; det er faktisk ikke del av den thailandske kultur for enkeltpersoner å tiltale en fremmed på gaten for å innlede en spontan samtale. Hvis ‘vanlige’ Thaier gjør noe lignende, er det alltid i en gruppe. Derfor, hvis du blir tilsnakket av en enkelt person, i tillegg en vanligvis pent antrukket herre som snakker utmerket engelsk, er det grunn til at varselslampene dine skal tennes og sirenene ule! Forsøk også å legge merke til hva vedkommende gjorde i øyeblikket før han kontaktet deg. Meget få personer med ærlige hensikter lusker rundt turistattrasjoner over lengre tid bare for å få en vennlig, uformell liten passiar akkurat med deg!

H-Gray-L
Dette er generelt ren sunn fornuft for de aller fleste og de fleste vil være tilbakeholdne med å innlede samtaler med fremmede på et gatehjøre i sin egen hjemby. Men ofte er den normale forsiktighet noe redusert i en avslappende feriemodus, og ikke minst i den inkluderende atmosfære vi ofte finner i Thailand.

Husk så følgende: De thailandske myndigheter generelt, og/eller de thailandske turistmyndigheter spesielt (Tourism Authority of Thailand (TAT)), eier, sponser, promoterer, støtter eller autoriserer IKKE direkte noen butikker for edelstener eller juveler. Hvis noen forsøker å overbevise deg om det motsatte, bør du innse du at i ferd med å bli lurt og kanskje svindlet for mange penger.

Det er verd å reflektere over at selv for kvalifiserte gemnologer er det ofte vanskelig å se forskjell på genuine stener og glasskopier uten å ha tilgang på adekvat utstyr. Hvis du kjøper edelstener uten å få dem testet av en uavhengig spesialist, kjøper du utelukkende på hva som sies av den butikkansatte – og det er kanskje ikke det lureste du kan gjøre, eller?

De ekte juvelbutikkene (og de finnes – se nedenfor) har nesten aldri salg eller promoveringer. Begreper som ‘export special’ og ‘one day only’ brukes overhodet ikke, og opplever du bli utsatt for en slik type salg bør du forstå at svindelforsøket er i full sving.

Hvis du til tross for alt som er skrevet over fortsatt vil kjøpe edelstener, er vårt råd at du da i allefall bare kjøper til personlig bruk – som f eks som en souvenir, et minne eller lignende. Hvis du ikke allerede er en erfaren gemnolog, er tanken på å kjøpe et større antall stener for å selge dem med fortjeneste hjemme, en av de sikreste oppskrifter på en tragisk og finansiell smertefull utgang på ferien.
Gå aldri med på at edelstenene skal sendes ut av landet med post, uansett hvor innstendig personalet i butikken presser deg for å få deg til å akseptere dette. Hvis du er blitt svindlet, har du teoretisk en mulighet til å gå tilbake til butikken og kreve penger tilbake. Med noe hjelp ser vi at man i enkelte tilfeller kan få 70-80% av pengene tilbake, men kun hvis du har blitt solgt falske stener i stedet for ekte. Dette er – også i Thaland – ulovlig og kan forfølges rettslig. (Hvis du derimot ‘bare’ har betalt overpris for dårlige stener, er det eneste butikkinnehaveren risikerer en bot på ca 1000B; det er mao nesten bortkastet å bruke tid og krefter på en slik situasjon). Hvis stenene dine er postlagt og har forlatt landet, står du igjen bokstavelig talt på bar bakke.

tgita
Det er kanskje nyttig å kjenne til at seriøse juvelbutikker, ofte er medlemmer av ‘Thai Jewel Fest Club’ (www.jewelfest.com), som er en non-profit organisasjon satt opp i samarbeid med de thailandske myndigheter og ‘Thai Gem and Jewelry Traders Association’ (TGJTA) (www.thaigemjewelry.or.th/Default.aspx?tabid=1494&language=en-US), politi og øvrige myndigheter. Denne organisasjonen ble dannet i 1995 nettopp med formål å hindre svindel. Du kan lese mer om opplegget på de angitte linker, men generelt er medlemmene forpliktet til å følge et sett av salgsbetingelser som sikrer kvalitet, pris og retur-rett. Disse butikkene kan oppfattes som seriøse, men det finnes ingen garantier for at du ikke kan komme opp i problemer, uansett. Men med ved å bruke denne type butikker er sannsynligheten klart mindre enn om du blir ledet til en tilfeldig butikk av en en inntil nylig totalt fremmed mannsperson!

De thailandske turistmyndighene kan gi ytterigere informasjon og de har en liste over de til enhver tid aktuelle medlemmer av ‘Jewel Fest club’. Listen finner du også her:
http://www.thaigemjewelry.or.th/Default.aspx?tabid=1491&language=en-US

Hvis du vil lese mer om kjøp av edelstener, juveler og smykker er denne linken et utmerket startpunkt:
http://www.tatnews.org/special_interest/shopping/979.asp

Som alltid vil vi gjerne gi et lite visdomsord på veien; og for anledningen: Det er ikke gull alt som glimrer, det er noe som heter diamanter også!
Fortsatt god ferie!

Tilrettelagt for thaiguiden.no av Rolf Lind





Oppdatert: 06/29/2024

myExtraContent13
myExtraContent15