Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
 • Default
 • Blue
 • Green
 • Red
 • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Shopping


Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 9701
I Thailand finner du et hav av shoppingmuligheter og spesielt gode kjøp kan gjøres innenfor tradisjonelt håndverk, tekstiler og klær, edelstener, smykker og antikviteter. (Hvis du vil handle edelstener og smykker bør du utvise aktsomhet og orientere deg godt på forhånd.

Det er ikke gull alt som glitrer er nok et passende begrep her. I tillegg gjelder visse regler for kjøp og utførsel av antikviteter). (Se hva du kan ta med hjem her>>> )

Her er en kort oversikt over de mest typiske varer som bør tiltrekke seg interesse – og hvor man også kan gjøre det helt store kupp!

Klær

Thailand er en av verdens ledende produsenter av konfeksjon og et utall internasjonale produsenter har fabrikker i Thailand. Klesbutikker finner man i et hvert kjøpesenter, mens billigere klær som T-skjorter og jeans er tilgjengelig fra gateselgere som det finnes et utrolig stort spekter av. Vær oppmerksom på at prutingens edle kunst må utøves til fulle her! Tilpasset skreddersøm er også svært rimelig og kvalifiserte skreddere kan produsere eller kopiere de fleste mønstre i løpet av noen få dager.

Silke

Dette er sannsynligvis den mest berømte av alle Thailands rike håndverkstradisjoner. Silke er tilgjengelig i en utallig rekke farger, mønstre og vevninger og selges som regel pr meter. Man kan også finne silke brukt til klær og mer suvenirpregede varer som duker, vesker, puter, skjerf, slips etc. En unik thaisilke er Mat Mee, en tradisjonelt håndvevet silke fra Thailands nordøstre region. Denne er produsert av innfargede silketråder i en batikk-lignende teknikk med delikate og intrikate mønstre og sublime fargekombinasjoner. Mat Mee er silken som flittigst benyttes i drakter til medlemmer av den kongelige familie i Thailand. Silkeproduksjon i Thailand var lenge et lite prioritert håndverk, men i den nyere tid har thaisilke fått en ny oppblomstring. Den mest kjente leverandør av thaisilke er utvilsomt Jim Thompson og hans butikk på toppen av Surawong Road i Bangkok. For den prisbevisste turist kan det være nyttig å kjenne til at Jim Thompson også har flere såkalte ’factory outlets’ der man kan handle silke til svart gunstige priser og være garantert ekte varer. Du finner informasjon om adresser etc i Thompsons vanlige butikker. Og er du først i Bangkok er et besøk på Jim Thompsons museum et absolutt høydepunkt. Du kommer dit enkelt med Skytrain!

ADVARSEL: Du vil trolig støte på personer som sier at "Jim Thompson's House is closed". Dette er et kjent triks for å får deg med til en annen og "bedre" turistattraksjon - noe som viser seg å være en museumslignende butikk full av ubrukelige kopivarer og falsk silke.

Bomull / batikk

Thai-bomull har blitt stadig mer populært og er absolutt et godt kjøp. Spesielt vil vi fremheve bomullsvevede varer produsert av stammefolket i Nord-Thailand, karakterisert av kraftfulle mønstre og overdådige broderier. Like karakteristiske er originale batikker som lages i flere mindre studioer i Bangkok.

Tinn

Thailandske håndverkere er meget dyktige og tinnproduksjon er ikke noe unntak. Tinnet gis en glatt, silkeaktig overflate og varene har ofte opphøyede relieffer som dekorasjoner. Typiske produkter av tinn er fat, vaser, esker eller bokser og ikke minst lommelerker!

Edelstener

Bangkok er den definitive hovedstaden i verden for fargede edelstener. Rubiner og safirer er som regel fra selve Thailand, men nesten alle fargede edelstener samt diamanter, er tilgjengelige i de mange mindre butikker du finner i Bangkok. Bangkoks Chinatown har mange alternativer! Du kan kun gjøre regning med å gjøre gode kjøp hvis du selv har kunnskap om edelstener – eller kjenner noen som har! Som nevnt allerede innledningsvis bør kjøpere utvise forsiktighet og kun kjøpe fra anerkjente forhandlere. Se våre artikler om svindel med edelstener

Antikviteter

Antikviteter fra Thailand og Kina samt burmesisk og khmer antikviteter er gode kjøp. Det er – også som nevnt - eksportforbud for enkelte gjenstander, spesielt eldre Buddha statuer og bilder. Andre eldre gjenstander vil kreve eksportlisens, men anerkjente forhandlere vil kunne gi råd om restriksjoner og nødvendig dokumentasjon for utførsel.

Keramikk

Både tradisjonelle og moderne stilarter innen keramikk er tilgjengelige over hele landet. Best kjent er de karakteristiske – og ofte krakelerte – sjøgrønne eller jadegrønne celadon produkter fra Sukothai-området. (Celadon-keramikk kommer opprinnelig fra Kina og har karakteristisk glasur og farge)

Porselen

Unikt for Thailand er en spesiell type håndmalt porselen som kalles Benjarong. Navnet betyr direkte oversatt ’fem farger’ – imidlertid består porselensdekorasjonene av fra 3 til 8 farger. Repetitive mønstre, ofte basert på geometriske figurer er typiske. Produksjonsprosessen er ekstremt arbeidskrevende da hver påføring av farge krever gjentatte brenninger. Avslutningsvis påføres gjerne dekorasjoner i malt gull. En unik og ekte Thai-suvenir. Service, kopper, skåler, mugger etc pakkes gjerne i meget pent utførte silkeforede bokser. Prut og få disse inkludert i prisen!

Niello

Dette er navnet på en spesiell håndverksteknikk opprinnelig brukt i Sør-Thailand i mer enn hundrevis av år. Den består av å bruke en spesiell legering (kobber, sølv, bly) til ornamentering av gull- og sølvgjenstander. I dag er det oftest kun sølv som brukes som basis. Vanlige Niello-baserte produkter er skåler, bokser og vaser. Her kan det ofte gjøres meget gode kjøp – også innen smykker (øredobber, halskjeder, armbånd etc).

Lakkarbeider

En spesialitet typisk for Chiang-Mai-provinsen og det nordlige Thailand. Teknikken består i å dekke bambus eller tre med flere lag lakk for deretter å dekorere flatene med intrikate mønstre og ornamenter. Vanligste fargekombinasjoner er gull på sort lakk eller gul/grønn farge mot rødbrun bakgrunn. Typiske suvenirer i lakk er skåler, fat, esker etc.

Orkidéer

Thailand er kjent for sitt store utvalg av orkidéer med mange fargekombinasjoner og stor holdbarhet Orkidéer er populære suvenirer og finnes ofte i spesialforpakninger komplett med vann som gjør det enkelt å ta orkidéer med på hjemreisen. Vanligvis vil du finne butikker med orkidéer på de fleste flyplasser. Det er noe begrensninger på innførsel til Norge. Se Innførsel

Møbler

Rotting og rosentre er typiske for den thailandske møbelproduksjon. Et meget stort utvalg av møbler er tilgjengelig - eller det kan produseres på bestilling. Butikker i Bangkok og Chiang Mai har det bredeste utvalg og disse har erfaring med forsendelse av møbler utenlands.

og sist, men ikke minst...

Håndverk fra stammefolk

Stammegrupper som bor i åsene i nord produserer en rekke nydelig broderte tekstiler og sølvsmykker samt håndmalte paraplyer i alle størrelser og varianter. Chiang Mai er sentrum for slike varer. Ekte varer til fornuftige priser og som utgjør trivelige suvenirer fra en fascinerende del av det sammensatte Thailand.


God shopping!

Sjekk priser på elektronikk hos POWERBUY (Prisene i butikkene ligger på dette nivå)
Husk at i mange tilfeller er menyer på mobiltelefoner og kameraer/video på thai.

(TAT): Alle byer har en eller flere offentlige markedsplasser. Bangkok selv er verdenskjent for sine offentlige markeder som Sukhumvitområdet, Pathumwanområdet, Pratunam, Chatuchak, Lumphini og Yaowarat.

Faste priser er normen I butikker, men på de fleste steder kan man prute. Generelt kan du oppnå rundt 10-40 % avslag i forhold til den opprinnelige prisen. Mye avhenger av dine evner og selgerens humør. Men husk at thailendere setter pris på gode manerer og humoristisk sans. Med tålmodighet og et godt smil får du ikke bare en god pris, men det blir også hyggeligere å shoppe.

Tilbakebetaling av moms
Besøkende som kommer til Thailand på turistvisum er berettiget å få igjen 7 % moms som er betalt for varer man har kjøpt i butikker som har et skilt hvor det står “VAT Refund for Tourists”. Tilbakebetalingen kan oppkreves dersom det krevde beløp I alle P.P. 10 har et totalbeløp på 5.000 baht eller mer. Turister er berettiget til å motta P.P.10 skjema når man handler for mer enn 2.000 baht i samme butikk på samme dag. Før man sjekker inn på den internasjonale flyplassen (Bangkok, Chiang Mai, Hat Yai, Phuket, Utapao), må turister vise det de har kjøpt, et utfylt P.P.10 skjema og skattefaktura til tollbetjentene. Visse luksusvarer skal fremvises til en avgiftstjenestemann. Tilbakebetalinger kan gis i bankveksel eller kreditert til et kredittkort.
For mer informasjon, vennligst kontakt VAT Refund for Tourists Office, tlf.: 0 2272 9388, 0 2272 8195-8 eller www.rd.go.th/vrt/engindex.html

Prosedyre for tilbakebetaling av moms for turister

I butikken
 1. Handle i butikker som har et skilt hvor det står "VAT Refund for Tourists"
 2. Bruk minst 2.000 baht per butikk per dag.
 3. Vis fram passet og be om et P.P.10-skjema (Skjema for tilbakebetaling av moms) når du kjøper varen.
 4. Den totale verdien av det du handler (per person) sammenlagt av alle P.P.10-skjemaer må være på minst 5.000 baht før du kan kreve å få tilbake momsen.

På flyplassen
 1. La tollbetjentene undersøke varene du har kjøpt før du sjekker inn og få dem til å signere alle P.P.10 på avreisedatoen.
 2. Ta med alle P.P. 10 og originale skattefakturaer for å få igjen moms på VAT Refund Office etter immigrasjonskontrollen.
 3. Smykker, gullgjenstander, klokker, briller og penner som har en verdi på over 10.000 baht eller mer, skal rekontrolleres på VAT Refind Office.
 4. Man skal ta med de kjøpte varene ut av landet via de internasjonale flyplassene innen 60 dager fra kjøpedatoen.

Kilde: TAT
myExtraContent13
myExtraContent15