Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Lære thai i Ubon


- Det å lære thai er ikke gjort i en håndvending, men det er slett ikke umulig, sier Johnny Niska som lærer å snakke og skrive thai i byen Ubon. Les hans egne ord om hvordan det går til ...

Oppdatert: 03/04/2024

Mitt utgangspunkt

Siste gang jeg skulle til Ubon i Isaan hadde jeg satt meg i hodet at jeg skulle finne  en språkskole som kunne hjelpe meg å komme i gang med å lese/skrive Thai. Jeg snakker og forstår endel, men det har lenge vært et ønske å kunne forstå skriftlig Thai så man i det minste kan følge litt med. Mitt utgangspunkt sånn sett er at jeg har lært Thai igjennom 3 semestre; 2 timer 1 dag om uken på Studieskolen i København. Der har jeg vært igjennom James Marvin Brown's Thai Course book 1 og 2 (fra AUA Language Center) og har også lært lydskriftsystemet som brukes i bøkene. 


Siriwattana utenfor skolen.

Om språket

Det som alle stortsett lærer på skolen kalles standard-thai (også referert til som sentral-thai eller siamesisk) og er det offisielle Thai språket som inkluderer Bangkok Thai. De har også endel andre språklige varianter og dialekter som isaan, nord-thai (lanna, Thai Yuan)  og syd-thai for å nevne noen. 

Thai er et tonespråk og har 44 konsonanter, 12 vokaler (eller flere alt etter som hvordan man teller) og 4 tonemerker, så det er endel å begynne med. De har ingen store og små bokstaver, bruker som regel ikke punktum eller mellomrom mellom ord. At det er et tonespråk betyr at du ikke blir forstått om du uttaler et ord med feil tone, så å lære thai på en skole er å foretrekke synes jeg rent personlig. 


Et av undervisningslokalene.

Selve skolen

Jeg fant frem til skolen English Center i den eldre delen av Ubon, ved kineserkvarteret, nærmere bestemt på Ratchabut road nummer 100 (mellom Phrommathep og Phrommarat road). Buss nummer 10 (og et par andre) kjører i de gatene så det er ikke vanskelig å finne frem. 

Min underviser er en dame som heter Siriwattana Saisudta og snakker ganske godt engelsk med en liten aksent.  Hun og en engelskmann underviser thai'er i engelsk på flere nivåer, og hun underviser i tillegg turister og andre utlendinger i skriftlig og muntlig Thai. De har aircondition i lokalet og du kan få kjøpt både vann, kaffe og mineralvann.

Den første timen går med til å bestemme nivået på mine thaikunnskaper og snakke litt om hva jeg vil lære. Jeg har jo ferie, men jeg vet at hvis jeg skal lære noe så skal det jo arbeides for det også. Jeg har bestemt meg for å gå en time hver dag - hvis det kan la seg gjøre og helst ha ene undervisning one on one. Undervisningsmaterialet som hun benyttet var en kombinasjon av "Thai for beginners" og lokale lærebøker fra 1.klasse pensum på skolene. Det var ganske utmerket å starte med, synes jeg. 

I første klasse igjen :-)

Hvordan gikk det så?

Joda, jeg møtte hver morgen frisk og uthvilt :-) til en time undervisning. Det var ganske hårdt egentlig og jeg var meget trett i hodet etter den ene timen. Grunnen er nok at det er meget intenst og man skal konsentrere seg meget. Halvdelen av timen gikk med til å snakke thai og resten gikk med til å øve thai-skrift og skrifttegn - senere også lese og skrive litt. Jeg gikk i 2 uker hver dag og brukte vel ca 45-60 minutter hjemme til forberedelser hver dag. Resultatet ble at jeg kunne lese litt og forstå noe samt skrive noen enkle setninger på egenhånd. Men de absolutt vesentligste jeg fikk med meg var starten på et fundamentet til den nødvendige forståelsen av hvordan det skriftlige thaispråket er skrudd sammen så jeg kan arbeide videre med det her hjemme på våre breddegrader. 

Hvis du vil lære thai så er det - i min optikk - to måter å lære det på; enten gå på skole her hjemme eller i thailand - felles for de to alternativer er at det skal nok være en thai som underviser deg. Det er mye som skal læres og man kan fort komme til å legge til noen uvaner som er vanskelig å plukke vekk igjen. I tillegg er det noen ting med språket og det fonetiske jeg tror man har problemer med å få lært ordentlig fra for eksempel et språkkurs på dvd, cd eller via computeren. Når du nu begynner med det, så anbefaler jeg virkelig å få fatt på en av english/thai-thai/english ordbøkene som har lydskrift (se rubrikk) så har du noe å arbeide med i tillegg til undervisningen.

 
Det er heller ikke dyrt (priser pr vinter 2009)

Fakta

English Center, 100 Ratchabute Rd, Maung district, Ubonrahani 3400, Ubon.
Web: http://www.englishubon.com Email: oohkha@yahoo.com.
Telefon/fax 045 252312 eller mobil 086 2460754).
De er også en av de godkjente oversettere som kan brukes til å oversette  dokumenter til bruk i forskjellige situasjoner der det offentlige er involvert (reisedokumenter, kontrakter osv).
Man kan ta de internasjonale engelsktestene TOEFL (Test of English as a Foreign Language www.toefl.org) og IELTS (International English Language Testing System www.ielts.org) her i tillegg.


Litteratur

Benjawan Poomsam Becker's Thai for beginners (isbn: 1-887521-00-3), http://www.amazon.co.uk/Thai-Beginners-Benjawan-Poomsan-Becker/dp/1887521003

Benjawan Poomsam Becker's Thai-English Dictionary http://www.amazon.co.uk/Thai-English-English-Thai-Three-way-Dictionary-Script/dp/1887521321/ref=sr_1_5?ie=UTF8&s=books&qid=1262029350&sr=1-5


Verken jeg selv, familie eller venner har noen økonomiske interesser i de steder/forretninger jeg omtaler her. Det hele dreier seg om opplevelser jeg har hatt, steder jeg har vært og andre erfaringer jeg selv har gjort meg. 

Johnny NiskaSe også språksiden i vår startseksjon >>>

Lær thai med Bon på You Tube her >>>
myExtraContent13
myExtraContent15