Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
 • Default
 • Blue
 • Green
 • Red
 • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Spa


Se seksjonen helse og spahoteller samt vår spesialartikkel om "Thaimassasje" >>>

Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 9709
Først: Hvor kommer uttrykket spa fra og hva betyr det? Opprinnelsen til spa kommer fra 1600-tallet. På denne tiden hadde byen Spa i Belgia sin storhetstid med sine kurbad basert på varme kilder. Mennesker fra hele verden kom for å ta bad, blant annet for å kurere sykdom.

Et spa er tradisjonelt definert som et sted der det finnes vann med antatt helsebringende egenskaper. Dette er vanligvis vann fra mineralkilder eller varme kilder. I dag brukes betegnelsen gjerne om et luksushotell eller feriested som ligger i nærheten av en spesiell vannkilde, eller som tilbyr massasjebad eller andre former for hydroterapi til sine gjester. Spa er således en internasjonal betegnelse på en moderne kurbadvirksomhet som omfatter sunt kosthold, pleie av kroppen, avslapning samt fysisk og mental mosjon.
Og Thailand blir i dag fremhevet som Asias SPA-hovedstad. Hva utallige spa-gjester har sagt og hva spa-industriens insidere og journalister har hevdet lenge, har nå blitt offisielt erklært: Under 2009 AsiaSpa prisutdelingen, som fant sted for en tid siden i Hong Kong, fikk Thailand 5 utmerkelser, inkludert ' Asian Spa Capital of the Year'. En større omtale er også gjengitt i magasinet AsiaSpa magazine, som regnes som en av de viktigste publikasjoner på området spa i Asia.

'Thailand fortjener utmerkelsen' uttaler Chami Jotisalikorn, en av de 28 dommerne i prisutdelingen og Bangkok-basert forfatter med spesialfelter som spa, design, livsstil og reiser.

Han sier videre: 'Thailand har noen av de aller fremste tilbud i Asia innen spa og kroppspleie – karakterisert ved kvalitet, ulike tilbud og program, orginalitet i behandling, service og ikke minst utforming og tilrettelegging. Thailand er også toneangivende hva gjelder å utvikle nye inovative spa-konsepter og tilhørende tjenester'.
I tillegg til den prestisjetunge 'Asian Spa Capital of the Year' mottok Thailand også flere priser for bl annet 'Destination Spa of the Year'. ( International Spa Association klassifiserer spa i flere kategorier, der 'Destination Spa' står for et integrert pakketilbud med hotell, spa, utdanning, spesialtilpasset mat av ypperste klasse etc)

Her er noen av prisvinnerne 2009:

 • Destination Spa of the Year: Six Senses Destination Spa Phuket;
 • Medi-Spa of the Year: S Medical Spa in Bangkok;
 • Spa Personality of the Year: Karina Stewart, Co-founder, Brand & Concept Director, Kamalaya Wellness Sanctuary;
 • Men's Spa Treatment of the Year: Man Space Healing Balance Massage, Residential Spa & Club, Grand Hyatt, Erawan Bangkok.
Thailand har over flere år gjort det meget godt i AsiaSpa prisutdelingene, men 2009 er første gang Thailand fikk hedersbetegnelsen 'Asian Spa Capital of the Year' . Prisen går til det land som juryen mener har utmerket seg spesielt innen kvalitet, innovasjon og alternative tilbud innen kroppspleie.

Rebecca Walker, redaktør for magasinet AsiaSpa, sier i en kommentar: ‘Juryen vurderte mange forhold, som veksten av spa-faciliteter i de nominerte land og servicetilbudet totalt'. Thailand vant blant en gruppe av i alt 8 nominerte land i Asia.

Andrew Jacka, President i Thai Spa Association i Bangkok, er selvfølgelig opprømt over utmerkelsene og sier: 'Vi har en meget målrettet virksomhet; uansett hva du søker innen spa, kan du finne det i Thailand'. 'Selv om de fleste spas i Thailand har regionale tilpassinger, er det også et rikt tilbud fra enkle standardiserte spa-tjenester i byer og tettsteder til de helt luksuriøse øybaserte spa-ferier med alt inkludert, eller holistisk baserte spas, såkalte medical spas', sier Jacka i en tilleggskommentar.

De første spa i Thailand så dagens lys i 1992, og i dag finner man at ca 2 prosent av alle spas i verden er beliggende i Thailand! For dem som er spesielt interessert i tall og statistikk:

 • Antall spas i Thailand: 585 (Størst i Asia og vokser stadig!)
 • Antall ansatte i spa-virksomhet: 11,240
 • Omsetting: 8.3 billion baht (US$263 million). Tall fra 2007

 'Thailang har unike forhold for spa' sier Jacka videre – og som vi forstår, juryen for AsiaSpa er tydeligvis enige: Vi finner spas fra Chiang Mai til Phuket, variasjonsbredden er enestående fra de enkle til verdensberømte luksusreiesmål, og fra high-tech midical spas i storbyene til 'under åpen himmel-tilbake til naturen' spas på småøyene.
AsiaSpa etablerte nominasjonsprosessen for priser innen spa i 2005 for å hedre personligheter innen industrien, organisasjoner og spa-sentere som setter definerte standarder for kvalitet og service.

Ser vi på deres webside (http://www.asiaspa.com), finner vi regler for nominering og kategorier – 26 i antallet. Juryen av uavhengige spesialister og journalister lager så en liste som finalistene plukkes fra. Deltagere med de fleste stemmer innen sin kategori vinner.

Vi har i denne gjennomgangen brukt AsiaSpa som eksempel, men det finnes alternative konkurranser og priser for spas i Asia. For dem med interesse for området kan også SpaAsia være en nyttig kilde: (http://www.spaasia.com)

SPA-tilbudet i Thailand:

Spaorganisasjonene i Thailand følger definisjonene for spas slik de er beskrevet i International Spa Association. Søker du spa-informasjon ser du gjerne følgene kategorier bli brukt:

 • Destination spa - integrert pakketilbud med hotell, spa, utdanning, spesialtilpasset mat av ypperste klasse,og gjerne med spesialområder for helse og velværeteknikker
 • Hotel/resort spa - Et spa som befinner seg på et reisemål eller i et hotell som tilbyr profesjonelle spa-behandlinger, fysisk- og mental trening i tillegg til velvære/nedstressing og sunt kosthold.
 • Fitness spa - Et treningssenter som hovedsakelig fokuserer på fysisk trening og som tilbyr profesjonelle spa-behandlinger.
 • Day spa – En hudpleiesalong med utvidet tilbud som også tilbyr vannbaserte behandlinger som kurbad.
 • Health spa - Et helsespa har som hovedmål å vise vei til en sunnere livsstil for enkeltgjester. Vanligvis 7-dagers opphold eller mer. Livsstilsendringen blir gjennomført med omfattende programmer som inkluderer spa-behandlinger, fysiske aktiviteter, kostholdsopplæring med mer.
 • Medical spa - Et anlegg som drives med utdannet helsepersonell og som tilbyr medisinsk behandling i et miljø der spa-behandlinger er rekreasjon. Anlegget opererer innenfor rammene hvor helsepersonalet har utdannelse og praksis, for eksempel plastisk kirurgi og andre kosmetiske behandlinger.
Så helt til slutt: Thailand er en reise verdt – og som du forstår også når det gjelder å virkelig gi seg selv litt velvære og luksus – i et spa i Thailand! Så da er det bare å plaske i vei!

Tilrettelagt for thaiguiden.no av Rolf Lind

myExtraContent13
myExtraContent15