Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Khmer-kultur i Thailand

Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 9945
Av de mange Khmer-templene i Thailand regnes Prasat Hin Phanom Rung som et av de viktigste fra Angkor-tiden.

Det mest imponerende Khmer-tempel er nok Angkor Wat i Kambodsja, men i det nordøstlige hjørnet av Thailand finnes et tempel som ligger opp til en inaktiv vulkan syd for byen Burinam.

Vulkanen selv ligger på ca 400 moh (1300 fot). Tempelområdet ble bygget rundt 10-13ende århundre og var opprinnelig et hindutempel viet til Shiva.

Hele anlegget kan utforskes i løpet ev noen timer og er derfor et utmerket valg for turister som ønsker å få et innblikk i den fantastiske tempeltradisjon som Angkor representerer.
Stacks Image 12929
I tillegg til å være et strålende eksempel på byggekunst og arkitektur, er stedet også viden kjent for at sollyset noen ganger i året skinner gjennom alle tempelets 15 porter fra øst til vest. Helt bestemt: 4 ganger i året, ved soloppgang i april og september og ved solnedgang i mars og oktober, sender sola stråler gjennom 15 portåpninger på en 75 meter lang strekning og lyser opp det indre i templet. Samtidig er tempelet også plass for en betydelig religiøs feiring om kveldene med dans, prosesjoner og teaterforestillinger.

I 1971 startet et massivt restaureringsarbeid for å gjenoppbygge tempelet, et møysommelig arbeid som ikke ble avsluttet før 1988. I dag star tempelet på UNESCO's tentative liste over kandidater til fremtidige ‘World Heritage Sites’

Når man besøker tempelet blir man møtt av en over 160 meter lang gangvei som leder opp til helligdommen. Veien gir et slående inntrykk av hovedtårnet og trappene som leder opp til det. En paviljong på høyre side ble i sin tid bygget for Kongen slik at han kunne forberede seg til seremoniene i selve tempelet.

Den eldgamle adkomstveien ender opp mot et imponerende sett av trapper til 5 terrasser rundet tårnkonstruksjonene. Her finner man den første Naga-broen etterfulgt av en bred steintrapp til hovedtårnet. Etter passeringen av den andre Naga-broen ankommer man det innerste, hellige galleriet. Naga-broene symboliserer transisjonen fra vår jordiske verden til Gudenes verden.
Stacks Image 12932
Det 23 meter høye hovedtårnet i rosa sandstein er hjemmet til Shiva’s lingam, et symbol på Gudenes energi og potens. En rekke sentrale stein-relieffer og figurer er del av utsmykningen og en av de mer imponerende relieffene er en liggende gudinne kalt Vishnu plassert over den østlige inngangen til tårnet. Denne delen forsvant midt på 1960-tallet før det ble gjenoppdaget i USA og returnert til Thailand i 1988. Ingen vet sikkert hvor relieffet befant seg i mellomtiden men gudinnens selvtilfredse smil kan tyde på at hun hadde et interessant opphold i vesten før returen!

Som nevnt, hvert år i april avholdes den såkalte Phanom Rung festivalen der det selsomme og mystiske lysfenomenet oppstår ved at solen skinner gjennom de 15 portalene i tempelet.

Samtidig gjennomføres en rekke seremonielle og religiøse prosesjoner og danser til ære for Gudene. Det er utvidet åpningstid og senere på kvelden avholdes lys og lyd-show og fyrverkeri.

De gylne kveldsstråler fra solen som strømmer gjennom de utallige døråpninger og portaler er som tatt ut av en Indiana Jones film, samtidig som eldgamle relieffer belyses i et fåtall minutter! Fantastisk!

Fenomenet kan også oppleves ved soloppgang og det er ikke tilfeldig av det hele skjer den 15. dagen i voksende måne i 5. måned i den Thailandske månekalender! Det er resultat av deres forfedres intrikate kalkulasjoner og observasjoner av sol og månebevegelser – essensiell kunnskap I et samfunn styrt av religion og landbruk.
Stacks Image 12935
Det skal tillegges at i enkelte år har været vært en ubehagelig faktor der tunge regnskyer har dekket for sol og opplevelse…men uansett går festivalen av stabelen. Og den er verdt et besøk i seg selv med sine prosesjoner og rituelle danser. Markedet byr på lokale matretter som f eks Burirams tradisjonelle sopp-kurry ‘nam prik’ eller svin ‘Kaa Moo’

Siste dagen under festivalen er det opptog med fargerike dyrefigurer fra Gudenes verden og hele seremonien utgjør en viktig del av det lokale kulturbildet. Så hvis man virkelig vil oppleve noe spesielt og særegent, er Prasat Hin Phanom Rung et besøk verdig under de 4 tidspunktene mars, april og september, oktober! Ikke bare er hele området med sin historiske park et markert Khmer-inspirert kulturlandskap, men det er også fullt av lokale kulturskatter.

Buriram ligger 380km fra Bangkok og nåes med tog, buss eller bil. For å besøke Prasat Hin Phanom Rung som ligger ca 50 km syd for Burinam by, kan det være praktisk å overnatte i den nærliggende byen Nang Rong hvor man kan finne mange alternative botilbud. Vær imidlertid oppmerksom på at transporttilbudet til og fra Nang Rong er begrenset til lokale buser eller motorsykkel-taxi Det mest behagelige er derfor å leie en taxi for en dag. De fleste hoteller vil kunne ordne dette enkelt. Bli enige om prisen på forhånd! Eller man kan selvfølgelig slutte seg til en organisert gruppetur som det er flere av på de nevnte tidspunkter med sol og festival! Vær også oppmerksom på at Phanom Rung er et område som verdsettes av den lokale befolkningen. Det gjør at det spesielt på offentlige helligdager kan bli ganske så folksomt. Hvis man ikke skal delta på en eller annen festival, er et besøk på en vanlig ukedag å anbefale.

Parken og tempelet er åpent daglig fra soloppgang til solnedgang (6:00 am til 6:00 pm). Merk at besøkssenteret ikke åpner før kl 09.00. I skrivende stund er inngangsavgiften 100Bath og hvis du planlegger å besøke det nærliggende tempelområdet Muang Tam på samme dag, kan man kjøpe en kombinasjonsbillett for Bath 150,-

Så hvis du vil føle deg som en Indiana Jones, er det bare å stille opp en kveldstund i oktober! Husk kamera!

Tilrettelagt for Thaiguiden.no av Rolf Lind

myExtraContent13
myExtraContent15