Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12


Til Thailand med barn


Oppdatert: 10/21/2024

Stacks Image 109

Nordmenn er et reiselystent folk, og har økonomiske midler til å reise. Thailand nevnes nå like hyppig som Kanariøyene og Hellas. Flyreisen er lenger enn til europeiske feriesteder, men varmt klima, vennlige thaier, nydelig mat og gode priser kompenserer for den lange reisen. For Thailand er et fantastisk ferieland – man kan bo billig eller luksuriøst, sløve på stranden eller holde et høyt tempo.

Av Tonje Bentzen



Det er noe for en hver smak og lommebok. Antallet flyvninger til smilets land øker, det samme gjør tilbudet av pakketurer. Eksotiske Thailand blir dermed tilgjengelig også for de mindre bereiste av oss. Både eldre, syke og barnefamilier er det stadig vanligere å finne blant passasjerene som strømmer av flyene på Suvarnabhumi flyplass i Bangkok.

Selv har vi reist til Thailand mange ganger med våre to barn, fra de var henholdsvis åtte og seks måneder gamle
Selv har vi reist til Thailand mange ganger med våre to barn, fra de var henholdsvis åtte og seks måneder gamle. Vår erfaring er at Thailand er et fantastisk ferieland for barnefamilier. Klimaet er storartet, spesielt i den norske vintersesongen, det bugner av verdens beste frukt, nydelig mat, flotte strender, hoteller i alle prisklasser – alt ligger til rette for gode og avslappende feriedager.

Barnefamilier vil også raskt oppdage thaienes generøse holdning til småbarnsfamilier. Faktisk merker man det allerede på flyplassen, der familier med barn blir skysset inn i en egen kø for diplomater, funksjonshemmede og gravide, slik at man slipper å stå med slitne barn i lange passkøer. Et annet eksempel kommer meg i hu, da min mann feiret 40-årsdagen sin på en lokal restaurant i Cha-Am, og en av servitørene gladelig tilbød seg å fungere som barnevakt, slik at foreldrene fikk seg en barnefri halvtime med maten.
Stacks Image 89
Våre gutter har blitt mottatt med stor oppmerksomhet og omsorg, det være seg på restauranter, hoteller, i butikker eller rett og slett av folk på gata. Ikke bli overrasket om yngre thaier gjerne vil ta bilde av seg selv sammen med barnet ditt. Små, nordiske turister er stas. Noen ganger kan det oppleves litt voldsomt for oss reserverte nordmenn da thaier ikke har den samme måten å tenke om barns grenser og integritet som vi har i Norge. Å klappe, løfte, mate, nusse er noe de stort sett gjør uten å spørre om lov eller om barnet vil.

Stacks Image 92
Enkelte fagfolk advarer spesielt barnefamilier mot å reise til Thailand. Det framstilles nærmest som uforsvarlig, spesielt av helsemessige årsaker. Ofte er tropiske sykdommer, annen bakterieflora, dårligere helsevesen og en mer eksotisk dyre- og insektliv argumentene. I og for seg er alt dette sant. Thailand ligger i det tropiske Sørøst-Asia og noen forhold er nødvendigvis annerledes enn i Europa, og de bør man tenke over før man reiser.

Men det betyr ikke, etter min oppfatning, at man ikke skal reise. Risikoen for malaria, for eksempel, kan reduseres betraktelig ved å sjekke på forhånd hvor den er utbredt. Sannsynligheten er stor for at malaria ikke er utbredt ved mange av Thailands gode reisemål for barnefamilier. Og bruk alltid myggolje, da har du også gode sjanser for å holde den mer utbredte denguefeberen unna.

Stacks Image 95
Barnefamilier blir også kritisert for å reise langt fordi barn som gråter på flyet forstyrrer voksne om natten. Jeg tenker om det at det illustrerer hvor lite nordmenn er eksponert for det faktiske levde liv i sine daglige norske omgivelser, hvor stor plass det selvsentrerte har fått, og hvor små problemer man da egentlig har. Det er dagens barn som skal ta seg av disse fremtidige eldre menneskene når de trenger sykehjemsplass. En helt annen ting er det faktum at hvis man er følsom for støy bør man unngå Thailand. Hvis man ikke bor på en isolert resort forbeholdt utlendinger, men derimot et sted med thaier rundt seg er det masse lyd og liv fra mopeder, biler, hunder, haner, gitterdører, fyrverkeri og barnelek!

Konklusjonen blir: Reis, opplev verden, vis den for barna! Utvid dine egne og dine barns horisonter, nyt tiden med familien og ikke bli en av dem som irriterer seg over livets bagateller.

Reis, opplev verden, vis den for barna!

Skal jeg imidlertid være helt ærlig, kan jeg fra tid til annen bekymre meg litt over hvorvidt Thailand blir som et norsk eldrehjem. Et annet argument for at barnefamiliene bør reise! Likeledes mener jeg at det å reise innebærer å prøve nye ting, og derfor ikke bare spise norsk mat og ha forventninger om at alt skal være som i Norge – bortsett fra varmen da. Det var dette med å utvide horisontene som er en liten kjepphest for meg. Det til side, reiser man uten barn kan man bare omfavnes av landet og alt det har å tilby.

Som småbarnsfamilie har vi tatt noen forhåndsregler, og under lister jeg derfor opp noen tips for de som er interessert:



  • Husk å ha pass som har gyldighet et halvt år etter utreisen fra Thailand.
  • Ikke gamble med helsen – få vaksinert dere. Deler av Thailand er malariafri mens andre deler har malaria. Husk å undersøke dette i forhold til eventuell malariaprofylakse. Denguefeber kan man derimot ikke vaksinere seg mot, og den smittes også via mygg. Vi har derfor alltid brukt litt lengre bukser om kvelden på barna, samt rikelig med myggolje.
  • Vi har ikke reist på den varmeste årstiden. Det kan være grusomt varmt.
  • Vi har alltid reist med nattfly. Med to aktive gutter er det ubegripelig for oss at noen kan overleve en så lang reise på dagtid med barn, som blir rastløse og trenger å løpe og herje. Nei, bedre med natten – man får kanskje ikke sovet mye selv, men slipper å ergre samtlige passasjerer med barn som løper og roper i midtgangen og lugger passasjerer i setet foran. Bortsett fra den ene reisen da det ene barnet var åtte måneder (han fikk ikke sove da vi hadde sete rett ved en storskjerm, som lyste og blafret), har våre små alltid vært fine å reise med og har sovnet. Tips for å få barn til å sove eller til å sitte i ro – avhengig av alder naturligvis: Pupp, små overraskelser til å pludre med, noe å knaske på, DS, musikk på øret. Det blir også mye lettere når man kan forklare hva som skal skje i forkant, slik at barnet for eksempel vet at det skal sove i en stol hele natten.
  • Vi reiser også med maksimalt én mellomlanding. Det er jaggu langt nok som det er med barn.
  • Kjøp en fullverdig reiseforsikring, som gjelder hele oppholdet! Det er rett og slett ikke verdt pengene spart om du utsettes for en ulykke og ikke får adekvat legehjelp fordi du ikke har forsikring. De færreste har flere hundretusener på konto, men en reiseforsikring sikrer deg dette. Det er ikke forsikringen av kofferten som er grunnen til at man skal ha reiseforsikring, men eventuelle ulykker og sykehusopphold. Tegn forsikring! Livet ditt kan avhenge av det.

  • Thailand har gode motorveier, men det er tre grunner til at du som nevnt over bør tegne forsikring: regntid med mye vann, varierende standard på bilparken, manglende tilrettelegging for fotgjengere og promillekjøring. Selv om du selv mener du kan kjøre moped eller kjører med en god sjåfør i en ny bil, er det andre bilister på veiene. Derfor, forsikring og bruk bilbelte.
  • Som småbarnsfamilie valgte vi også å sikre oss ekstra ved å ta med ordentlige barneseter slik at vi fikk sikret dem på forsvarlig måte. Ja, vi ser ut som noen pakkesler men bruker bil til og fra flyplass og hoteller. Nå som de er større var vi veldig fornøyd med Bubble Bum, et oppblåsbart sete man kan kjøpe på nettet, som er godkjent. Kjempesmart innretning!
  • Vi har hatt med barnetrille som har vært fin å ha slik at en liten tass kan ta seg en hvil på stranden i skyggen, eller når det er langt å gå. Det skal sies at Thailand ikke er tilrettelagt for barnevogner – fortauskanter er høye og det blir mye løfte ned og opp av disse. Vi har valgt det likevel men har tatt med en trille det ikke er så nøye med.
  • Vi har alltid reist med Antibac, men har ærlig talt ikke vært spesielt flinke til å bruke det. Nevnes allikevel da det passer i kategorien ”kjekt å ha” .
  • Kjekt å ha er også febertermometer, noe vi faktisk har hatt bruk for på samtlige reiser. Likeledes har vi med oss et lite utvalg av paracet, plaster, rensemiddel og lignende. Med aktive gutter har det alltid kommet godt med.

  • Personlig erfarte vi at to uker er for lite med små barn. Det er en lang reise og seks timers forskjell. Man bruker noen dager på å komme i gjenge (småttisene har på enkelte turer vært i storform kl. 03 de første nettene). Vi har derfor alltid hatt minst tre uker – noen dager går med til jetlag, noen dager går med til sykdom (som vi i og for seg gjerne har hatt med oss fra Norge i vintersesongen) men vi har da allikevel gode feriedager igjen.
  • Bleier tok vi med fra Norge, likeledes grøt. Du får kjøpt bleier i Thailand, men vi vet jo hvilke bleier som sitter best på barna og slipper unødvendige lekkasjer om natten. Dessuten – da får man ekstra plass i kofferten på hjemreisen som kan fylles opp etter shopping! Grøt er det også bedre kvalitetssikring på i Norge, og man vet jo hva barnet liker.
  • Solkrem har vi også tatt med hjemmefra. I Thailand vet man ikke nødvendigvis om den er for gammel, og er det et ukjent merke vet man ikke om den beskytter mot de riktige UV-strålene.
  • Hvis man er glad i dyr og ønsker å gjøre noe helt annet, anbefaler jeg å oppsøke ett av flere private initiativer for å ta vare på dyr som kan være syke, skadede og omplasserte dyr, som for eksempel elefanter, bjørner, aper, tigre og andre eksotiske og utrydningstruede dyr. Internasjonal handel og ubetenksom turisme fører til lidelser for dyr og disse stedene søker å gi dyrene et bedre liv. Da kan man enten overnatte som frivillig, eller ta dagstur – gi gjerne en donasjon! Som frivillig er man med på praktiske gjøremål som å mate dyrene, gjøre rent og bade dem, og det er en veldig meningsfull aktivitet og lærerikt for både voksne og barn. Og ikke minst veldig morsomt!
Stacks Image 106
Noen forslag til slike steder som tar seg av elefanter er:
http://elephantsworld.org i Kanchanabury, Boon Lott's Elephant Sanctuary (BLES) i Sukhothai
Det er også mange steder som tar seg av andre arter, men undersøk om det er aldersgrense. Stedet under kan man dra på dagstur og besøke, men jeg tror man som frivillig må være over 18.
http://www.globalteer.org

Noen barnefamilier tar færre forbehold enn oss, noen tar flere. Uansett tenker jeg barn lærer mye av å se verden, og ikke minst det å nyte tiden sammen som familie.

Og med dette kan jeg bare ønske god tur!

(Illustrasjonsfotos)
myExtraContent13
myExtraContent15