Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

5G-smartroboter tar seg av coronapasienter

Oppdatert: 03/04/2024

I Thailand har de tatt i bruk ny teknologi for å behandle pasienter som er smittet av coronaviruset. Chulalongkorn University har i samarbeid med Advanced Info Service (AIS) begynt å utvikle smartroboter på 5G-teknologi.
Stacks Image 12865

Faksimile fra Bangkok Post

Robotene overvåker og tar vare på pasienter smittet av coronaviruset, samt de som er under overvåkning. Dette er første gang roboter brukes til denne typen behandling.

Wasit Wattanasap, en av lederne hos AIS, uttalte følgende:
- Vi har utnyttet 5G-nettverket vårt i næringsområder for å bruke smartroboter til å bekjempe Covid-19.

Robotene ble satt sammen av ingeniør- og medisinfakultetene ved Chulalongkorn University. De har blitt utviklet av Viboon Sangveraphunsiri, en foreleser ved fakultetet Mechanical Engineering, og Supot Teachavorasinskun som er dekanus ved Engineering-fakultetet.

Robotene brukes til å overvåke symptomer til pasienter under overvåkning, og ta vare på de smittede for å redusere sjansen for at medisinsk personell blir utsatt for smitte.

Saken fortsetter under bildet
Stacks Image 12867

Foto: Unsplash

Robotene fungerer som et mellomledd mellom leger og pasienter. De kan kommunisere via høyoppløselig videokonferanser med lav forsinkelse, noe som hjelper legene med å undersøke de smittede og diagnostikk. Leger og sykepleiere kan fjernstyre robotene og slik redusere sjansen for selv å bli smittet.

I framtiden kan disse robotene kobles opp mot utstyr som blodtrykksmaskiner, termometer, pulsklokker og EKG-maskiner for å sende helsedata direkte til legen. Alt dette takket være 5G-teknologi som nå endrer store, etablerte bransjer. Spillbransjen forventer en voldsom vekst når 5G bygges ut i områder med dårlig mobilt internett i dag, noe som vil gi tilgang til å streame sportsarrangementer direkte. 5G er nå tilgjengelig flere steder i Norge, og bygges ut i et rasende tempo. Det er også stor utbygging av denne teknologien både i Afrika og i India, i tillegg til vestlige land. Det er dermed ikke bare i Thailand de er i gang med framtidens internett:

- Forskningsmidler vil bli brukt til å produsere 40-50 5G-roboter ved hjelp av 3D-printing, forklarer Wasit Wattanasap.
- Telemedisin er en av nøkkelsektorene som vil dra størst nytte av den nye teknologien, og gi forbedret livskvalitet for mange når det er mangel på leger og medisinsk personell.

Robotene er tatt i bruk på tre sykehus. To roboter er i sving på Rajavithi Hospital, en hos Central Chest Institute of Thailand og en hos Nopparat Rajathanee Hospital.
myExtraContent13
myExtraContent15