Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Stacks Image 16469

Thaimat - Thaifood - Streetfood


Se vår oppskriftsamling her >>> | Les om ris her >>> | Thaimat og vin - en umulig kombinasjon? Nei - les tipsene her >>>

Oppdatert: 03/04/2024

noodle
Når vi snakker om “thaimat”, snakker vi faktisk om maten fra fire regioner – for det første Central Plain rundt Chao Phraya-elva, hvor kinesiske – eller mer persist Kina-Thai-retter ble porpulære I denne regionen, spesielt i form av tallrike nudelretter.

Frukt spilte også en stadig viktigere rolle i måltidene etter hvert som thailandske fruktbønder dyrket nye, saftigere varianter av mango, durian, pomelo og  andre arter.

Det fjellrike nord
saiua
For det andre det fjellrike nord – i stedet for den myke, velduftende dampede risen i den sentrale regionen, foretrekker man lenger nord en dampet, klebrig variant, som tradisjonelt blir rullet sammen til små baller med fingrene og brukt til å samle opp mer flytende retter.

Nordlige karriretter er generelt mildere enn de fra andre deler av landet og de har regionale spesialiteter som Sai-Ua (bildet), en krydret svinepølse og sprøstekt svinesvor, så vel som frukt som den lekre longan og litchi. Den tradisjonelle maten i nord er en Khantokmiddag. Khan betyr bolle og Tok er et lavt bord som gjestene sitter rundt, på puter på gulvet, for å spise.

Den sørlige halvøy
massaman
For det tredje, den sørlige halvøy mellom Andamansjøen og den thailandske gulf —velkjent for sitt kjøkken hvor den rikelige friske sjømaten fra havene omkring spiller en betydelig rolle. Størstedelen av Thailands muslimske befolkning lever i de sørligste provinsene, og deres innflytelse er presentert i retter som Kaeng Massaman (bildet), en mild karrirett som er krydret med kardemomme, nellik og kanel og Sa Te, kjøtt på grillspyd med krydret peanøttsaus.

Nordøstlige Isan
somtam
For det fjerde, de nordøstlige høyslettene som grenser til Mekhong-elva – folk liker maten her sterkt krydret, og mange kjennere av thailandsk kokekunst rangerer noen typiske Isaan-retter blant sine favorittretter. Disse inkluderer Som Tam (Grønn papayasalat) (bildet). Ferskvannsfisk og reker er også populært, ofte kokt med urter og krydder. I likhet med dem nordpå foretrekker de klebrig ris, og noen ganger bruker de den som søtsak så vel som en hovedingrediens i alle måltider.frukt
Det ideelle thaimåltidet er en harmonisk blanding av det krydrete, det delikate, det søte og det syrlige. Det er ment å være like tilfredsstillende for øyet, nesen og ganen. En typisk matrett kan inneholde en klar suppe, en dampet rett, en stekt rett, en varm salat og forskjellige sauser som maten dyppes i.

Etter dette kan man få søte desserter og/eller frisk frukt så som mango, durian, jackfrukt, papaya, etc. Se vår side om frukt >>>

Thaimatens hemmelighet
thaisuppe
Thaimat skjuler hemmeligheter mange ikke kjenner til. Flere av de vanligste ingrediensene i thaimat har dokumentert helsemessige fordeler for både kropp og hjerne. For et sunnere liv - dropp de kunstige vitaminene og mineralene og fokuser heller på the real thing - naturlig thailmat!

Glem alt du har hørt om kokosmelk. Helsefaglig forskning har vist at både kokosmelk og kokosolje er mye sunnere for deg enn smør og de fleste vegetabilske oljer. Kokosmelk øker det "gode" kolesterolet (HDL) samtidig redusere det "dårlige" kolesterolet (LDL). Det forbedrer også immunforsvaret, regulerer stoffskiftet og har en positiv effekt på huden.

I thaimat brukes koriander i to former, enten som fersk eller krydder i som frø. Koriander inneholder mange sunne mineraler og vitaminer. Urter påvirker fordøyelsen på en positiv måte, og har også vist seg å forhindre alle typer mageproblemer.

thaigront1
Den populære thaisuppen "Tom Yum" er viden kjent i Thailand som en mirakelkur mot magesmerter. Hemmeligheten er sitrongress, som viser seg å hjelpe med både hodepine og magekramper.

Mens alle typer basilikum inneholder en heftig dose av antioksidanter har i tillegg Thai-basilikum anti-stress effekter, fungerer som "detox" for leveren og hindrer aldring av huden.

Chili, som er en viktig ingrediens i de fleste thailandske retter er kjent for å være bra for hjertet, bidrar til å holde insulin og blosukkerniået jevnt og bedrer blodsirkulasjonen. Ny helseforskning har også vist at chili gjør at du sovner raskere, sover lengre og dypere.

thaigront2
Ingefær har lenge vært kjent at det bedrer fordøyelsen og har en bevist effektiv mot kvalme. Andre mindre kjente gunstige effekter er økt blodsirkulasjon, bedre fordøyelsessystem og vakrere hud.

Lime har vist seg å være en ekte mirakelfrukt. Listen av sin helsemessige fordeler er lang. De mest kjente effekter er økt vekttap, bedre fordøyelse og vakrere hud.

Mange av grønnsaker og urter som brukes i thailandsk mat har sunne effekter på kroppen.
Thaimat wokes - og teknikken betyr at du steker grønnsakene svært raskt. Dette aktiverer og bevarer vitaminer og mineraler. Det er derfor thaimat ikke bare er godt - men også er godt for deg!
skje_gaffel
Selv enkle retter som stekt ris med svinekjøtt, eller dampet ris dekket med stekt and, serveres i kuttede små eller større biter, som fjerner behovet for en kniv.  Skjeen brukes for å føre maten til munnen. Når lokalbefolkningen spiser ris, brukes gaffelen utelukkende til å skyve maten over på skjeen, som man så spiser med. Ikke putt gaffelen i munnen. Gaffelen kan imidlertid benyttes hvis det er snakk om småretter, som ikke er en del av en risbasert rett. Det verste man kan gjøre når man skal spise en tradisjonell risrett i Thailand er å bruke spisepinner. Det blir i beste fall betraktet som tungvint og vanskelig, og i verste fall som direkte smakløst. Spisepinner brukes kun til nudelretter, uka andre matreter.
myExtraContent13
myExtraContent15