Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Informasjon om visum til Thailand


5.8.24

Du trenger ikke visum for reise til Thailand.
Fra 15. juli 2024 får nordiske borgere 60 dager visumfritt opphold ved ankomst.
I løpet av 2025 innføres det krav om ETA før innreise.

Stacks Image 301671

Dette er Thailands nye visumregler

Publisert i Bangkok Post 5.8.2024
Thailands store omlegging av visum- og innreisereglene har skapt sterke reaksjoner - mest glede og begeistring, men også forvirring og til og med en viss harme.

For å få klarhet i de nye reglene stilte  Bangkok Posts Deeper Dive vodcast spørsmål fra leserne til Naruchai Ninnad, en av hovedarkitektene bak den nye visumordningen i sin rolle som visegeneraldirektør for avdelingen for konsulære saker i Thailands utenriksdepartement. Du kan se hele intervjuet her (åpnes  Spotify), se det direkte på Spotify eller søke etter "Deeper Dive Thailand" i podkast.

"Destinasjon Thailand"-visum

Endringen som har skapt overskrifter, er det nye femårige "Destination Thailand"-visumet (DTV) som tillater opphold på opptil 180 dager, med mulighet for forlengelse i opptil ett år. Men visumet er ikke for alle: Visuminnehavere må passe inn i én av tre kategorier.

Den første er de som får sin lønn fra et sted utenfor Thailand, ofte kalt digitale nomader eller frilansere, selv om fjernjobben faktisk kan være permanent.

"Du kan ha hvilken som helst type arbeid, og du jobber eksternt her i Thailand", sier Naruchai.

"Det viktigste er at arbeidsgiveren ikke befinner seg i Thailand. Og inntekten din må komme fra utenfor Thailand."

Dette må dokumenteres med "en form for dokumentasjon, for eksempel en lønnsslipp eller et brev fra arbeidsgiveren din i utlandet".

"Den andre kategorien av DTV-innehavere er litt mer komplisert. Den omfatter personer som flytter til Thailand for å delta i et bestemt sett med godkjente aktiviteter, for eksempel Muay Thai eller annen sportstrening, matlagingskurs, medisinsk behandling og deltakelse på seminarer og musikkfestivaler.

Det må fremlegges bevis, for eksempel en avtale, en kurskvittering eller en billett til et arrangement, men det er fleksibilitet med hensyn til varighet. "Det kommer an på kurset", sier Naruchai.

"Det kan være to uker, en måned, det er opp til søkeren." Og hvis du ønsker å forlenge de 189 dagene ved immigrasjonsmyndighetene, må du fremlegge et nytt sertifikat, et akseptbrev eller en annen bekreftelse.

På spørsmål om dette sier han at slik dokumentasjon kreves når man søker om visum og når man forlenger visumet i Thailand, men vanligvis ikke når man faktisk reiser inn i landet - selv om "den endelige avgjørelsen selvfølgelig, som i alle andre land, avhenger av immigrasjonsmyndighetens skjønn".

"Den tredje kategorien er de som har ektefelle eller barn i Thailand, der det kreves bevis på forholdet, og i dette tilfellet kan visumet brukes som et alternativ til ektefellevisumet i kategori "O" - men selv om det varer lenger, krever det forlengelse hver sjette måned og at man forlater landet minst én gang per år.

Det er for øyeblikket ikke noe krav om helseforsikring på visumet, men for alle kategorier krever DTV bevis på eiendeler tilsvarende minst 500.000 baht. Det er viktig å merke seg at dette kan være hvor som helst i verden, en utenlandsk bankkonto eller meglerutskrift er helt i orden, sier Naruchai.

Han understreket imidlertid at det ikke er nok å dokumentere inntekt eller formue for å kvalifisere seg - søkeren må enten være fjernarbeider, drive en godkjent aktivitet eller være ektefelle/forsørget barn.

"Du bør kun søke om det aktuelle visumet, noe som betyr at du må komme inn med riktig visum", understreket han.

DTV kan ikke brukes som erstatning for ettårsvisumet for pensjonister, med mindre søkeren faller inn under en annen kategori.

Til en som klaget over at DTV er et mye billigere alternativ til Elite-visumet de hadde betalt for, sa Naruchai seg uenig. "Det er forskjellige fordeler og privilegier mellom de to visumene," sa han. "Så du må velge mellom det som vil gi deg størst fordeler."
Stacks Image 301685

Visumfri innreise

En annen viktig endring er at antallet land som er kvalifisert for visumfri innreise, har økt fra 57 til 93, inkludert Kina og India. Innreisestempelet er fordoblet fra 30 til 60 dager, og det kan forlenges med ytterligere 30 dager på et immigrasjonskontor.

Det er interessant å merke seg at selv om hver enkelt innreise alltid avhenger av immigrasjonsmyndighetene, er det ikke satt noen grense for antall innreiser per år.

"Innvandringsmyndighetene har ikke noe spesifisert antall ganger du kan reise inn," sier Naruchai til vodcast. "Du kan reise inn så mange ganger som mulig i løpet av et kalenderår."

Hver person som reiser inn, må kunne vise til minst 20.000 baht, men det er ikke obligatorisk å fremvise en returbillett eller billett til videre reise.

"Generelt vil ikke immigrasjonskontoret be om disse dokumentene [men] du kan bli tilfeldig kontrollert hvis immigrasjonsoffiseren oppdager noe mistenkelig, eller til og med ikke mistenkelig. Hvis de ønsker å be om en returbillett eller overnatting, har de rett til å gjøre det.

"Så mitt råd er å ha det i bakhånd." 

I motsetning til DTV tillater visumfritaket kortvarig "presserende" arbeid i opptil 15 dager, med mulighet for forlengelse i ytterligere 15 dager, men tillatelsen må gis på et immigrasjons- eller arbeidskontor.

Stacks Image 301693

Visum ved ankomst

mindre attraktivt enn fritaket - det koster 2000 baht og varer i bare 15 dager. Noe forvirrende er det at Kina og en rekke andre land står på listen over både visumfritak og visum ved ankomst.

Naruchai forklarer at dette er en arv fra bilaterale avtaler, og "når du ankommer, vil immigrasjonsoffiseren alltid gi deg den høyeste fordelen" - i en kinesisk statsborgers tilfelle 60 dagers visumfritak.
Stacks Image 301701

Non-ED Plus

Det siste nye visumet som ble innført 15. juli, var Non-ED Plus-visumet ("Non" betyr "ikke-immigrant", ikke mangel på utdanning), som gir de 40 000 utenlandske studentene ved thailandske høyskoler og universiteter som tar en bachelorgrad eller høyere, rett til å bli i landet i ett år etter at de er ferdig med utdannelsen.

De kan nå også ta jobb innenfor sitt fagfelt. "Hvis du tidligere har vært her med ED-visum og oppfyller kravene til ED Plus, vil det automatisk bli oppgradert til ED Plus, noe som betyr at du ikke trenger å søke om innreisetillatelse på nytt."
Stacks Image 301709

Hva som ikke har endret seg

De andre visumene - og 90-dagersrapporten, som er gjenstand for mye harme blant utlendinger - er fortsatt på plass.

Til tross for krav om at pensjonsvisumet skal utvides til fem år, er ettårsvisumet fortsatt gjeldende, selv om minstekravet til helseforsikring for dette visumet og ektefellevisumet har blitt redusert fra 3 millioner baht til 400 000 baht.

Til slutt, hva med faren for at utenlandske kriminelle flommer til Thailand?

Naruchai sa at "tidligere, når folk søkte om visum, så vi på svartelistesystemet... Nå har vi kanskje ikke den forhåndsscreeningen for de 97 landene, men når de ankommer Thailand, må de gjennomgå en sikkerhetsscreening - ved hjelp av den samme databasen.

"Så praksisen med å sjekke ut og screene innreisende til Thailand forblir i bunn og grunn den samme."

Det er verdt å påpeke at noen av de siste, mye omtalte tilfellene av utenlandske kriminelle i Thailand har involvert korrupte immigrasjonsmyndigheter, og at ingen reguleringer og screeninger - eller omstendelig papirarbeid og rapporteringskrav for lovlydige utlendinger - vil holde skurkene ute hvis ingen vokter portene.

Klikk her (åpnes i Spotify) for å se hele intervjuet og episoden "Thailands nye visum" i  Bangkok Posts vodcast Deeper Dive, eller søk etter "Deeper Dive Thailand" der du får dine podcaster.

Kilde: Bangkok Post

Thaiguiden kan dessverre ikke være behjelpelig med visumsøknader
Du finner all nødvendig informasjon på
ambassadens hjemmesider.

myExtraContent13
myExtraContent15