Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Øyhopping i Thailand


Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 43511
Er du den rastløse typen som ikke liker å være på samme sted en hel ferie? Er du glad i havet?
Da kan øyhopping i Andamanhavet være det perfekte for deg.

Øyene i Thailand ligger som perler på en snor, og det er enkelt og rimelig å komme seg rundt. Frodige og sjarmerende små øyer med vakre strender og krystallklart hav venter på deg...

Du kan selvsagt starte hvor som helst langs kysten av Andamanhavet. For deg som ikke har øyhoppet før, vil det naturlige utgangspunktet være Phuket, Krabi eller Koh Lanta.
Den mest omfattende ruten vil være Phuket-Phi Phi-Krabi-Koh Lanta-Koh Ngai-Koh Mook-Koh Libong-Koh Kradan-Koh Sukorn.
Helt syd i Thailand, ved grensen til Malaysia ligger Koh Tarutao og en rekke mindre øyer som også er verd å besøke.

Vårt forslag er en kortere rute med start på Koh Lanta. Derfra går turen videre til til Koh Ngai, Koh Libong, Koh Mook og Koh Kradan.

KLIMA


Øyhopping i Andamanhavet bør foregå i vårt vinterhalvår, fra oktober-november til mai.
Da setter monsunstormene inn, sjøen kan bli veldig røff slik at båtene ikke går.
De fleste bungalowene på øyene holder stengt i denne perioden.

STRENDENE


Vær klar over at det er svært begrensede tilbud på mange av strendene. Pekefingerregelen er at jo vakrere og mer øde stranden er, jo bedre utrustet må du være selv.
Ha alltid med nok drikkevann til eget forbruk, og alltid solkrem med høyeste solfaktor og insektmiddel. På enklete strender kan det være sandlopper og annet småtteri som kan være irriterende for huden.
Spør lokalbefolkningen om det er trygt å bade. Brennmaneter kan forekomme.

OVERNATTING


Overnattingen består for det meste av enkle bungalows, noen få med aircondition, de fleste med takvifte. De aller fleste har elektrisitet drevet av eget strømaggregat. På enkelte steder er strømmen tilkoblet kun noen timer om kvelden. De fleste stedene har helt greie restauranter, selv om menyen er begrenset. Dagens fangst fra havet er alltid på menyen, og tilbudet forøvrig består av en miks av thai- og vestlige retter. Thaimaten er som regel best! I tillegg til restauranten har de gjerne et lite kioskutvalg, med snacks, drikke, og noen få toalettartikler.
TV og video i restauranten eneste kveldsunderholdning utover det gjestene bidrar med selv.
Transport, utflukter og leie av snorkleutstyr eller kajakk ordnes av resepsjonen.
BOOK ALLTID OVERNATTING PÅ FORHÅND.

TRANSPORT

Etappene fra øy til løy foregår med store longtail båter og koster ca. 1000-1500 baht pr.båt. Dersom det blir arrangert fellesavgang, er prisen gjerne 200-300 baht pr. person.
Transporten ordnes av stedet man bor på, og det er vanlig at båten går ca. Kl. 12 om formiddagen. På denne måten kan de eventuelt samle flere som skal til samme sted. Ønsker man å være uavhengig av faste tidspunkter eller andre mennesker er det ingenting i veien for å bestille egen båt. For småturer er timeprisen 1000-1500 baht pr.båt, for heldagsturer er prisen ca. 2500 baht.
Du skal selv avgjøre om det føles trygt å legge ut på havet.
Blir båttrafikken instilt en dag eller to så får du betrakte det som litt av sjarmen ved å reise fra øy til øy.
Pass også på at båten virker solid og shipshape, det bør selvsagt være båtvester til alle. Dersom du ser at båten blir overfylt er det full anledning til å vente til neste båt.

I RYGGSEKKEN

Pakk lett.
Du trenger badetøy, sportsandaler og noen saronger. En tynn langermet bommulskjorte og lange bukser kan være bra til kveldsbruk.
Det er ikke malaria i dette området, men myggmiddel kan være bra å ha dersom du blir lett stukket. Planlegger du turer til fots kan det være en fordel med joggesko fremfor sandaler.

HUSK

Vær varsom med naturen, både over og under vann. Det er ikke tillatt å ødelegge koraller, eller å ta med skjell.
Solforbrenning kan ødelegge hele turen, så pass godt på.
Toppløs bading er fortsatt et uvanlig syn for Thaier, og oppfates svært respektløst av øybefolkningen, som består av både buddhister og muslimer.
Husk at moped, bil og båt leies på eget ansvar.
Ikke legg igjen mer enn fotavtrykk, og ikke ta med deg mer enn bilder og minner.

HUSK ALLTID REISEFORSIKRING!


Saken fortsetter under bildekarusellen.

Koh Lanta

kohlanta-pier
Etter vår mening en av de hyggeligste øyene i Thailand, med flere flotte strender å velge mellom, både for å bo og som mål for dagsturer. Det finnes ingen høyhus på øya, og bortsett fra etpar veldig bra hoteller er det kun rimelige og enkle bungalows rett på stranden. Det lille tettstedet nord ved fergeleiet heter Saladan, der finnes det bank, butikker og restauranter. På østsiden av øya ligger Old Lanta town og to små fiskelandsbyer som absolutt er verd et besøk.

Det er ikke noe heftig natteliv her, noe som forsterker øyas renomme som trivelig familiested.
Fra fergepiren ved Saladan går det daglig sightseeing båt med stopp på 4 naboøyer. Båten går 08.30. Det kan være lurt å bestille plass på båten en dag i forveien, da henter de deg på hotellet om morgenen. Du kan bli med badebåten på heldagstur, eller bruke den som transport fra øy til øy. Fra Koh Lanta til Koh Ngai bruker båten ca. 1 time og koster noen hundre baht pr. person.

Overnatting på Koh Lanta >>>

Koh Ngai (Koh Hai):

koh ngai
Dette er en liten øy med to strender på øyas østside. På den ene stranden ligger Koh Ngai Resort, et veldig trivelig sted med god standard på bungalowene, god atmosfære og service. Utendørs Thai massasje og og et lite dykkesenter holder deg i aktivitet. Stranden er bare 200 meter lang, og store skyggefulle trær gir ly for den sterke tropesolen. Utenfor stranden er det et fint korallrev som er ypperlig for snorkling. På den andre stranden finner du Koh Ngai Villa og Fantasy Resort.

Til og fra øya:
Longtail båt: til andre øyer: 800 baht pr. Båt eller 200 baht pr. person med felles båt. Ca. 1 time til nærmeste øy, ca. 2 timer til fastland.
swim

Overnatting:
Koh Ngai Resort
CoCo Cottage
Koh Ngai Cliff Beach Resort
Thapwarin Resort
Koh Ngai Thanya Resort
Koh Hai Fantasy Resort

Dykking:
Rainbow Divers

Koh Mook

kohmuk
En av Andamanhavets virkelige perler. På øyas vestside ligger Haad Farang, en vakker, hvit strand. Her finner du to overnattings alternativer, Sawasdee og Charlie. Sistnevnte er det nyeste, med rene og romslige bungalows, en restaurant og utleie av snorkleutstyr og kajakk. Prisen er ca. NOK 200 for en bungalow for to personer. Fra Haad Farang tar det ca. 20 minuter å gå til østsiden av øya. Der er det en fiskelandsby og etpar bungalowanlegg. Rett nord for fiskelandsbyen er det en strand med to bungalowanlegg; Koh Mook Resort og Koh Mook Garden Resort. Et lite stykke syd for fiskelandsbyen finner du Coco beach. Dette er kanskje en av de aller vakreste strendene i dette øyriket. Høye kokospalmer strekker seg utover en kritthvit strand som strekker seg langt utover i det krystallklare vannet. Det er ingen dykkesentere på øya, den eneste attraksjonen er grotten Emerald Cave. Eneste adkomst er gjennom vannet, du må svømme inn, og kun ved lavvann. Svømmeturen er ikke lang, men den foregår i bekmørke. Vel inne er det en liten strand omringet av høye klippevegger og vegetasjon som strekker seg mot himmelen. Noen aper holder også til der inne.

kohmook
Til og fra øya:
Longtailbåt ca. en time til nærmeste øy, og ca. to timer til fastlandet.

Overnatting:
Koh Mook Sivalai Beach Resort
Pawapi Resort
Koh Mook Nature Beach Resort
Koh Mook Resort
Koh Mook Charlie Beach Resort

Koh Kradan

kohkradan
Her finner du også en usedvanlig lang og vakker strand, med fargerike sjøstjerner på den hvite sandbunnen, og tropisk fisk i alle regnbuens farger helt inne ved vannkanten. Det finnes flere stier på øya for dem som vil ha ut litt jungelsvette. Det er ingen muligheter for dykking på Koh Kradan. Dette er en svært populær øy for dagsturister og for lokalbefolkning fra fastlandet på weekendtur.

TIL OG FRA ØYA:
Longtailbåt, ca. en time fra Koh Muk. Ca.to timer til fastlandet.

Overnatting:
The Sevenseas Resort Koh Kradan
Kradan Beach Resort

Koh Libong:

kohlibong
Dette er en relativt stor øy med veier, biler og tre landsbyer.
Gummiplantasjer og fruktdyrking utgjør inntektene i tillegg til fisket. Det er et svært rikt fugleliv på koh Libongs østside, i november og desember er dette et hvilested for trekkfugl på vei sydover fra Sibir. Et av øyas svært få overnattingsteder ligger på Ban Langkhao sørvest på øya, stranden er fin, men ved lavvann er det svært langgrunt og steinete, noe som reduserer bademulighetene noe. Det finnes et dykkesenter som drives itilknytning til hotellet, de har også utleie av moped eller pickup, eller de kan arrangere sightseeing rundt på øya med båt eller bil. De tre landsbyene ligger spredt rundt på øya; Maphrao i nord ligger i en mangroveskog ved en elvemunning. Hele landsbyen er bygget på påler. Både denne og de to andre er verd en rusletur, her møter du befolkning som ikke er vant til mange turister, de er glade og nyskjerrige og vil gjerne slå av en prat.

TIL OG FRA ØYA:
Longtailbåt, ca. en time fra Koh Kradan, Ca. en time til fastlandet.

Overnatting:
Libong Beach Resort

Skrevet og tilrettelagt for Thaiguiden.no av Snorre Espedal

myExtraContent13
myExtraContent15