Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Kulturelle tips


Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 12935
Det å møte en annen kultur er ofte en stor utfordring, derfor er det bra å være forberedt på kulturen du møter. Det å sette seg litt inn i kulturen viser respekt for de du vil møte. Det som er skrevet her er mye hva du bør og ikke bør gjøre, og det finnes noen tabuer, men om du skulle gjøre noen små feil er det ofte ikke en stor krise, de lokale er også ofte klar over at vi er farang (utlendinger).

Det som er skrevet her er utfra thaikultur, men du kan finne mange likhetstrekk i andre asiatiske og buddhistiske land og kulturer.
Stacks Image 12937

Religionen

Thai-folk er sterkt engasjert i sin religion, derfor skal du ikke ha badetøy på deg i et tempel eller andre offisielle steder. Både menn og kvinner skal dekke til ben og skuldre. Pass på at barn ikke klatrer på en buddhastatue.

En munk som blir tatt på av en kvinne må gå igjennom mange renselseritualer, når du som kvinne møter en munk la det være god avstand mellom dere slik at han slipper å føle seg ukomfortabel.

Hvis du ved et uhell skulle komme bort i en munk, ikke ta det ille opp, men bare wai (Se: "Måten å hilsen på", nedenfor); og be om unnskyldning.

Måten å oppføre seg på

Å vise sinne er galt og er et tegn på manglende selvkontroll. Så ikke mist besinnelsen i en irriterende situasjon. Sinne fører ikke noe steds hen, vis heller en høflig utholdenhet.

Smile betyr at du har selvkontroll og det betyr mye, så bruk det så ofte du kan.

Nærgående kontakt mellom kjønnene, f.eks. at en jente gir en gutt klem eller omvendt er i det offentlige sett på som usømmelig.

Når du besøker lokale er det viktig å sette seg ned hvis andre har gjort det, og ikke sett deg høyere enn den som er eldre enn deg, og spesielt ikke over den som har invitert deg. F.eks. hvis vedkommende setter seg på gulvet bør du ikke sette deg på en stol.

Måten thai-folk oppfører seg på ovenfor deg

Stacks Image 12939
Thai-folk har ganske stor respekt for utlendinger og de ønsker å prøve sin engelsk på deg. Ikke bli fornærmet hvis de spør om alder, hvor mye du tjener og materiell status. De mener ikke å være påtrengende. Det er en vanlig del av deres kultur og viktig for dem å vite litt om din "status". Du kan også oppleve at noen hilser deg med "Hey, you!" (hei du) fra thai-folk som ikke kan mye engelsk. Dette er ikke ment som en fornærmelse, men heller en direkte oversettelse fra det høflige you (deg) på Thai språket.

Det kan også hende at du blir hilset med: where do you go? (hvor går du hen?) det kan virke som mange er veldig interessert i hvor du er på vei hen, men det de mener er faktisk å si: Hvordan har du det? De oversetter direkte fra Thai til engelsk og da blir det: "where do you go". (Ordet "farang" (ofte uttalt 'fallang') er en betegnelse theiene bruker om utlendinger (vestlige))

Kongefamilien

Kongefamilien i Thailand er veldig respektert og elsket. Ikke snakk negativt om dem selv ikke i en spøk. Behandle penger eller andre ting som er bilde av kongen på, på en respektfull måte.

Det er f.eks. ikke akseptert å stoppe en rullende mynt med foten, og husk: ikke slikk på frimerker.
Ikke ha sedler i baklommene: Man skal ikke sitte på Kongen

Å kle seg

Det å kle seg pent betyr status i Thailand, langbukser og skjorte er vanlig i det varme klimaet.
Kle deg respektabelt. Ikke gå uten t-skjorte, korte t-skjorter som viser magen, trange bukser, eller andre ting som kan virke støtende. Soling eller bading toppløs er tabu.

Det er i orden å for menn å gå i shorts på område der de bor og på turiststeder, men de bør ikke bruke shorts når de går på besøk til noen.

I gammel thaitradisjon brukes gjerne ulike farger på de ulike dagene.
Stacks Image 12942

Måten å hilse på: wai

Tradisjonell thaihilsen er ikke et håndtrykk men med en wai, gjøres ved at håndflatene presses sammen foran ansiktet. De som er yngst, eller har en lavere status waier først. Hvor høyt og lavt du holder hendene har også noe å si; holder du dem lavt viser det lite respekt, holder du dem høyt (f.eks. over hode, ser ofte at dette gjøres ovenfor munker) betyr det mye respekt. Det beste er å ha det litt midt i mellom, omtrent ved munnen.
Når du tiltaler en person i Thailand brukes ofte en tittel før navnet i forhold til alder og rang. F.eks. nong "liten bror" til et barn eller loung "onkel" til en som er eldre en deg.

Måten å hilse på: Sawatdee

Gjestfrihet

Når du besøker lokale hjem (eller når de besøker deg), er det vertens ansvar å gi gjesten et glass vann eller noe å drikke. Hvis man unnlater dette er det et brudd på vanlig høflighet. Men det er ikke gjestens ansvar å drikke opp vannet, og det er akseptert å ikke røre det.
Stacks Image 12946

Thaismilet

For utlendinger som ikke er kjent med thai-kulturen kan det virke som om thai-fok smiler hele tiden. Som et resultat av dette feilaktige bilde konkludere mange med at de alltid er lykkelig og tilfreds. Smilet har forskjellige betydninger i thai samfunnet.

For å trekke fram noen kan vi nevne: det kan indikere at noe er underholdene, kan brukes for å unnskylde seg og få tilgivelse for små overtredelser, for å takke noen for en liten tjeneste, som en respons til sidesprang temaer (som best kan oversettes med; "ingen kommentar") eller for å vise forlegenhet.

Smil når du hilser på personer, eller hvis personer smiler til deg smil tilbake.
Når utlendinger ikke smiler, blir Thai usikre på hvordan de forholde seg til dem. Er de sinte? Lei seg? Syk? Bekymret? Så husk: Smil!

Hodet

Buddhister (d.v.s. Thai, Shan etc). tror at hode er det helligste stedet på kroppen. Ikke ta en buddhist på hode selv om det er av vennskaps skyld. Hvis du glemmer deg bort husk å be om unnskyldning. Å bøye hode ned og hilse når man går framfor personer viser respekt, spesielt hvis det er eldre personer. Viktig å ikke gi inntrykk av at vi ser ned på hverandre.

Føttene

Føttene derimot her er regnet for det laveste og mest skitne på kroppen. Husk å be om unnskyldning hvis du trår noen på foten. Ikke legge føttene på bordet, og ikke strekk beina ut mot noen. I templer er det spesielt viktig at du ikke peker med foten på noen Buddhastatuer eller munker. Du bør egentlig ikke peke med føttene eller rette fotsålen mot noen i det hele tatt.

Stacks Image 12948

Stemmebruk

Thai snakker ofte veldig mykt og høy stemmebruk er vanligvis forbundet med sinne. Det er alltid vist å beholde en kald, smilende ytre selv i frustrerende situasjoner, spesielt hvis det er i forhold til en av de offentlige autoritetene i landet.

Å ikke miste ansikt

Det å ikke "miste ansikt" er en veldig viktig kulturell verdi i Asia. Å beholde ansikt er lik med å holde ens selvrespekt intakt. Asiater vil gå igjennom mye smerte for å forsikre seg om at de ikke mister ansikt. Dette betyr at de sjelden vil konfrontere selv om noen har såret dem. Derfor må konfrontasjon bli gjort med en stor forsiktighet, spesielt når man jobber med thai- folk.

Hygiene

Personlig hygiene er viktig for thai-folk.
Alle dusjer eller bader før de legger seg. Hvis du bor sammen med lokale folk husk å gjøre det samme.
myExtraContent13
myExtraContent15