Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Etikette i thailandske templer


Oppdatert: 06/29/2024

Stacks Image 15631
Thailand har tusenvis av vakre templer - kjent som Wat.   Å besøke landets templer kan være en veldig spesiell og uforglemmelig opplevelse.  Det er en fantastisk måte å se skjønnheten i den thailandske kulturen og skikkene som har eksistert i bokstavelig talt tusenvis av år. Men dessverre forbereder ikke alle turister seg på forhånd, og handler på en måte som oppleves som respektløs av thaiene.  Det er viktig å huske at for lokalbefolkningen er templene tilbedelsessteder og ikke turistattraksjoner hvor folk kan kle seg og handle som de vil.

Ingen tur til Thailand er fullført uten å besøke minst et av landets nesten 34 000 templer som er i bruk.  Hvert tempel har noe som gjør det unikt, og som med alle besøk i utlandet, er det viktig å oppleve og sette pris på vertslandets kulturelle tradisjoner og praksis.  I Thailand, så lenge du viser respekt ved å kjenne en liten Thailand tempeletikette, kan du nyte den unike opplevelsen til det fulle.

Så her er en guide om hvordan man respekterer thailandske tradisjoner og den lokale kulturen, når man besøker et tempel i Thailand.  Dette er bare forslag, for det er variasjoner.  Den beste guiden er å se på hva lokalbefolkningen gjør.  Denne  guiden kan være nyttig når det gelder generelle skikker og forventninger.
Stacks Image 15633

Kle deg riktig - templer har sine kleskoder

Thailand er et veldig varmt og fuktig land.  Bangkok regnes som en av de hotteste byene i verden, og det er også her du finner de fleste av de “must-see” templene fra guidebøker om Thailand.  Siden det er over 400 templer i Bangkok, er noen små og som ligger langt nede i små gater (soi’er) langt borte fra turisttrafikken.  Noen templer er strengere enn andre, men kleskoden forblir den samme i alle thailandske templer, og det kreves en viss antrekk for å opprettholde helligheten til den buddhistiske kulturen.

For kvinner er skjørt eller lange bukser som går forbi knærne i orden, i tillegg til å dekke skuldrene.  Stramme klær som leggings, samt gjennomsiktige klær og ermeløse topper, er ikke tillatt.  Menn har de samme kravene som kvinner, men det forventes at de bruker lange bukser og skjorter med ermer.
Hvis du planlegger en hel dag med sightseeing, og et tempel bare er ett stopp underveis, er det et forslag å ha med seg en sarong i baggen som du kan knytte rundt livet og en t-skjorte med ermer du kan ta på deg over klærne.  Mange større templer har også klær for hånden som du kan bruke mot et lite gebyr.
Før du går inn i tempelet, er det viktig at du viser respekt ved å ta av deg skoene ved døren og også hatten, solbrillene og hodetelefonene.  Sokker er akseptabelt å bruke.  Ikke tråkk eller stå på dørterskelen som går inn der statuene holdes.

Vær stille og still telefonen på 'lydløs'

Ettersom det er viktig å ta på seg klær når du besøker et tempel, er det også viktig å følge retningslinjene for atferd.  Din oppførsel må holdes i sjakk for å hindre kultur og mennesker.  Templene er hellige steder der lokalbefolkningen går for å be og observere buddhistiske ritualer, og det å prate bort vil bli mislikt.  Så vær stille når du er inne i et tempel, slå telefonen på stille og spør før du tar bilder eller se etter reglene som er lagt ut på et skilt i eller utenfor tempelet.  Igjen se hva lokalbefolkningen gjør og speil det, men ikke komme i veien for lokalbefolkningen som faktisk er der for å tilbe.
Stacks Image 15637

Fotografering

For reisende er den vanligste lovbruddet begått i templene å posere for et bilde eller en selfie med ryggen vendt mot et Buddha-bilde eler statue.  Å gå for nær statuen kan også betraktes som respektløs.  Ikke røyk, spytt, tygg tyggegummi eller snack mens du går omkring.

Ikke pek! Hverken med fingrene eller med føttene

I den thailandske kulturen generelt regnes det som respektløst å peke.  Thai peker ikke på hverandre eller til og med gjenstander, og bruker i stedet høyre hånd med håndflaten oppover for å indikere noe.  De samme reglene gjelder i et tempel.  Ikke pek på noe med fingrene eller føttene dine, spesielt ikke mot en munk eller Buddha-statue.
Stacks Image 15641

Adferd overfor og nær munkene

I thailandsk kultur blir hodet ansett som hellig og den reneste delen av kroppen.  Det anses som støtende å berøre folks hoder eller hår, og føttene regnes som den laveste og skitneste delen av kroppen.  Det er derfor veldig viktig når du snakker eller sitter ved en munk at du aldri sitter høyere enn ham.  Kvinner skal knele med tærne pekende bak seg, mens menn skal sitte med bena krysset.
Det er også viktig å huske at kvinner ikke har lov til å berøre en munk eller tauet hans.  Hvis du gjør det, vil munken måtte gjennom en lang renseprosess for å rense seg selv.  Selv klemmer fra en munks egen mor er å overskride grensene mens sønnen er i munk.  
Så hvis du som kvinne må gi noe til en munk, legg gjenstanden ned med høyre hånd og la munken plukke den opp selv.  Alternativt kan du gi den til din mannlige partner eller venn, som kan gi den til munken.  Kvinner har heller ikke lov til å sitte ved siden av en munk, og i noen områder av templene får de ikke komme inn.  Det vil være tegn som indikerer disse, så hold øye med.  

Stå opp når munker eller nonner kommer inn i et rom og vent til de er ferdige før du setter deg ned igjen.  Når du reiser, må du ikke heve deg høyere enn munken eller buddha-statuen, selv om det betyr at du må gå litt bøyd fremover.

Vi respekt for Buddha-statuer til enhver tid

Selve tempelet er vert for en rekke buddhister fra hele verden, og det er viktig å være respektfull i templene og aldri overse lokalbefolkningens følelser.  Buddha-statuer er et sentralt element i å minne folk om Buddhas medfølelse, vennlighet og lære.  Buddhister føler den høyeste respekten for ham, så berør aldri eller klatre på Buddha-statuer, da det regnes som respektløst.  Hvis du vil gi respekt for Buddha, er det akseptabelt å bøye seg for statuen eller munken.  Men husk å holde hodet lavere enn Buddha-statuer, munker eller nonner, eller til og med til bilder, av respekt.
 Hvis du vil respektere Buddha slik den lokale thailenderen gjør, er det vanlig å ‘Wai’ tre ganger.  En wai er en form for kommunikasjon og en vanlig hilsen i Thailand, og den brukes også til å si takk.  Du venter ved å plassere håndflatene sammen i en bønnelignende gest med fingrene pekende oppover mens du bøyer hodet litt.
Prøv å ikke vende ryggen til Buddha-statuen eller munken og i stedet vende tilbake fra den en kort avstand før du snur ryggen.  Hvis det er søyler eller statuer midt i rommet, kan du bare gå rundt hellige gjenstander med klokken.  Igjen se hva lokalbefolkningen gjør og speil handlingene deres.  Hvis barna dine blir bølle eller ulykkelige, ta dem ut av tilbedelsesområdet.

Noen områder er utenfor grensene - Vær oppmerksom på dem

Et tempel er ikke stedet å begynne å utforske fra stien, da det er visse områder i templene der turister eller besøkende ikke får komme inn, inkludert noen munkeområdene.  Følg alltid mengden og hold øye med tegn.  Se alltid rundt for å se om andre besøkende samles på samme sted før du går inn.
Stacks Image 15635

Gi donasjoner til munkene og templet hvis du vil

Stort sett har hvert tempel i Thailand en eller flere donasjonsbokser av metall.  Donasjoner er verken påkrevd eller forventet, men thailandske folk mener at donasjoner til templer og munker gir høyere ‘fortjeneste’.  De ser på det som gave å gi.  Turister og andre besøkende vil kanskje også legge penger i donasjonskassene som finnes i tempelet, men det er også  greit hvis du ikke gjør det.  Hvis du likte besøket ditt, hvorfor da  ikke slippe 10-20 Baht opp i boksen når du er på vei ut?
 
Du kan også støtte munkene og tempelet ved å kjøpe pyntegjenstander, armbånd og gjenstander i tempelet, men vær oppmerksom på at det å kjøpe små Buddha-statuer er lovlig i Thailand, og men det er sies å være ulovlig å ta dem ut av landet.

Redigert oversettelse Webjørn Engesrønning - fra ScandAsia v/Mette Larsen

myExtraContent13
myExtraContent15