Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

De beste steder å besøke i Thailand for å lære om Thailands historie

Oppdatert: 06/29/2024Thailands historie er fascinerende og særdeles interessant og landet har noen fantastiske steder du kan besøke for å lære mer om den.

Millioner av turister kommer til Thailand hvert år og de besøker de vanlige turiststedene mens de er der. Mange er ofte ikke klar over, eller kjenner til Thailands rike og sammensatte historie. Det finnes imidlertid en rekke steder i Thailand som er velegnet å besøke for dem som ønsker å lære mer om Thailands historie og kultur. Over hele Thailand er det historiske steder som kan være fascinerende selv for en garvet historiker, hvis de bare visste hvor de skal dra.

Hvis du opptatt av historie og ønsker å lære mer om Thailand historie spesielt, er de følgende forslag til historiske steder et godt utgangspunkt for de fleste.

Stacks Image 12908

Ayutthaya

Litt over en times reise med bil nord for Bangkok finner vi den gamle thailandske hovedstaden Ayutthaya, som ble brent ned av burmeserne for mer enn 350 år siden.

Ayutthaya er full av ruiner, delvis ødelagte templer, palasser, chedi’s og gravkamre (chedi kan antagelig oversettes med ’pagode’ - dette er vanligvis klokkeformede tårn som inneholder relikvier fra Buddha selv eller en viktig, betydningsfull munk).

Det er her en av Thailands mest ærefulle helter,  prins Naresuan, kjempet en kamp mot burmeserne og ga Thailand uavhengighet. Det er ikke uten grunn Ayutthaya står på listen over ’UNESCO World Heritage sites’.  

Stedet er verd å besøke, ikke bare på grunn av de historiske referanser, men også den nåværende byen er et interessant alternativ for den vitebegjærlige.
Stacks Image 12914

Chiang Mai

Chiang Mai var i sin tid hovedstaden i Lanna riket (En stat fra det 13 til 18 århundre i et område som nå er den nordlige del av Thailand) før det ble overtatt av burmeserne.

Det vant sin uavhengighet igjen på 1700-tallet og etter hvert ble det en del av Thailand. Det er et fantastisk sted å reise til. Det er bokstavelig hundrevis av gamle templer, religiøse bygninger og chedi’s å se. Doi Suthep, templet halvveis opp i fjellsiden, er en av de mest kjente historiske steder i Chiang Mai, men det er mange flere. Det hevdes at det var en elefant som valgte plasseringen av selve tempelet!

Chiang Mai har også nasjonalmuseum som viser historien til området (kan anbefales!), samt et mindre museum knyttet til den opprinnelige stammebefolkningen, som fortsatt bor i dette området. Ikke glem å besøke gamlebyen, der du kan se deler av gamle vollgraver  og de gamle bymurene bygget for å holde burmeserne på avstand.
Stacks Image 12916

Kanchanaburi

Kanchanaburi er kjent for en av Thailand nyere historiske steder, der broen over Kwai er hovedattraksjonen. Her kan man vandre over broen, ta en egen togbane og besøke diverse museer – alle knyttet til de alliertes kamper i området under den 2. verdenskrig. (Broen er for øvrig gjenreist etter krigen, da den opprinnelige ble bombet i stykker av de allierte).

Like ved finner man stor ære-kirkegård for de tusener av unge allierte soldater som måtte bøte med livet under de umenneskelige forhold under byggingen av denne så sagnomsuste broen og den tilhørende jernbanen som fikk navnet ’Death Railway’. Det er en vemodig øvelse å besøke kirkegården, men den utgjør et viktig element i Thailands nyere historie.

I denne sammenheng finner vi like ved siden av broen et nytt museum dedikert til den japanske invasjonen, herunder byggingen av jernbanen og selve broen. Ikke glem å besøke det gamle museet også. Det er en ganske slitt, varm bambusbygning med lett støvete og falmede utstillinger med en noe merkelig lukt som gir besøkeren en viss følelse av forholdene de allierte krigsfangene levde under.
Stacks Image 12918

Phuket

Phukets historie går tilbake nesten 2000 år og stedet var et velkjent og berømt stopp for handelsfolk fra Kina og India.

Nederlendere var en av de første vestlige kulturer som kom til Phuket og etablerte et handelssted der på 1700-tallet. Du kan fremdeles se mange av de gamle bygningene i Phuket Town, inspirert av nederlandsk arkitektur, samt mange gamle templer og religiøse gravplasser.

Dette området var også kjent for en ikke så liten piratvirksomhet, som man også kan se detaljer om i  Phukets National Museum.
Stacks Image 12920

Sukhothai

Sukhothai er en annen av Thailand gamle hovedsteder og Sukhothai nasjonalpark er et ’UNESCO World Heritage site’. Den gamle byen Sukhothai, en ca ti minutters kjøretur fra dagens by, er omringet av en gammel bymur og en vollgrav.

Det er vanskelig å finne et sted med flere tempelruiner, buddhistiske statuer og gamle bygninger enn i Sukhothai. Disse daterer seg helt tilbake til det 13. århundre. Det er også her du kan se kjempesteinen som antas å være det første stedet der Thai-alfabetet oppfunnet av kong Ramkamheang ble skrevet ned.

Dette er bare et lite utvalg av de beste historiske steder å besøke i Thailand. Det finnes mange flere. Thailand er full av gamle templer, gamle buddhistiske statuer, gamle ruiner og gamle bygninger. Start med å besøke de større byer og steder, men nøl ikke med å utforske de mindre steder etter hvert. Du vil finne at hvert sted har sin historie, kultur og spesielle særtrekk. Du har mange interessante og givende besøk foran deg!

Tilrettelagt for thaiguiden.no av Rolf Lind

myExtraContent13
myExtraContent15