Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12

Thaimassasje


Se seksjonen helse samt vår spesialartikkel om Spa >>>

Oppdatert: 03/04/2024

Stacks Image 9715
Thaimassasje var noe som i tidligere tider kun var forbeholdt den lokale befolkningen. Men en stadig voksende skare av turister har etter hvert blitt klar over de spesielle egenskaper som tilskrives thaimassasje.

Og tilbudene fra ulike Spa-sentre er i stadig vekst takket være nettopp det spesielle grunnsyn som utgjør basis for utføringen av massasjen, nemlig det holistiske. Huff da, dette ble kanskje vanskelig, men ganske kort vil dette si at man i sitt grunnleggende livssyn sier at «Helheten er mer enn summen av dens deler».  Tanken er at egenskapene til et gitt system (biologisk, kjemisk, sosialt, økonomisk, mentalt osv) ikke kan forklares eller bestemmes ut fra de enkelte komponentene alene. I stedet er det systemet som helhet som er av avgjørende betydning for hvordan de enkelte delene oppfører seg. Og dette gjelder også for kroppen og dens funksjoner!

Svært vitaliserende

De som for første gang opplever thaimassasje blir gjerne fullstendig overrasket over den vitaliserende effekten av massasjen, spesielt hvis man har sittet timevis på fly eller i stillesittende, stressende arbeid foran en PC! Mange som ikke har noe forhold til denne massasjeformen, oppfatter massasje som en form for selvopptatt, selvsentrert bortskjemming. Mange opplever imidlertid at thaimassasjen har overraskende foryngende egenskaper og helsemessige fordeler. Og det hevdes at nettopp det holistiske element med røtter i eldgammel tradisjonell medisin er sentralt i thaimassasjen.

Helsebringende effekt

På samme måte som for mange andre områder av Thailandsk kultur, stammer den opprinnelige, tradisjonelle thaimassasje fra India. Den kom til Thailand fra buddhistiske munker på misjonærferd. Disse var skolert og opplært i å bruke ulike helbredelsesteknikker, herunder også massasje. Sammen med den økte utbredelsen av buddhistisk tro, fikk de tradisjonelle massasjeteknikker økt oppmerksomhet på grunn av deres helbredende og lindrende effekt på ryggplager, hodesmerter, feber og anspenthet.

Slektskap med yoga

Hva går så thaimassasjen ut på? Jo, den er basert på den oppfatningen at det går usynlige linjer av energi langs kroppen. Vi finner klare paralleller til indisk yogafilosofi som på tilsvarende vis hevder at vår livskraft og energi fordeles i kroppen langs 72.000 energilinjer. Dette er også hvorfor noen av strekk-øvelsene i thaimassasje kan ligne på posisjoner i Yoga – for å gi kroppen en holistisk behandling. Thaimassasje fokuserer på 10 energilinjer langs kroppen og bruker i hovedsak press/trykk teknikker for å løse opp blokkert energi langs disse 10 linjene.

Spirituell handling

I tillegg til å åpne og løse opp blokkert energi, er det også hva vi kan kalle spirituelle elementer som er en vesentlig del i thaimassasjen. Man mener at massøren kan ha en helbredende virkning på mottakeren gjennom hendene. I riktig gammel tid ble det avsagt bønner for å bygge opp en meditativ atmosfære før massasjen startet. Denne meditative fokuseringen ga massøren evnen til å føle kroppens energilinjer, strømmer og blokkeringer slik at lindring og helbredelse kunne oppnås. Hvis denne delen av thaimassasjen utføres skikkelig, vil den uansett gi mottageren indre ro og harmoni og åpne for den spirituelle, nærende mentale dialog mellom utøver og mottager. Det kan derfor sies med styrke at ekte thaimassasje så absolutt er en spirituell handling.

Behold klærne på!

Thaimassasje kan derfor på mange måter synes totalt forskjellig fra hva man er vant med fra vestlig kultur. I motsetning til i vesten, brukes aldri oljer og man er ikke avkledd. Ved starten av thaimassasje får du en ren løstsittende bomullspyjamas som du blir bedt om å skifte til. Massøren bruker trykk og strekk-teknikker i utstrakt grad, gjerne i rytmiske, noe gyngende bevegelser. En thaimassasje varer gjerne i minst 2 timer – i mesteparten av tiden ligger man flatt på magen eller rygg. Men massasjen avsluttes som regel med en serie av strekkøvelser der massøren vrir og bøyer kroppen sideveis samt bak- og forover!

Saken fortsetter under bildekarusellen.

Innarbeidet masseringsmønster

Det brukes (selvfølgelig) ikke noe massasjebord i thaimassasje. Masseringen utføres på en tynn madrass som er plassert på gulvet. Massøren bruker tomler, armer, albuer, knær og føtter; og ikke bli overrasket hvis massøren krabber over deg under masseringen eller til og med begynner å gå frem og tilbake over ryggen din! Ikke bli forskrekket eller forlegen hvis massøren setter seg overskrevs på kroppen din – alt er del i et gammelt, innarbeidet masseringsmønster. Men litt uvant kan det være! 

La massøren gjøre jobben

Som de fleste thailendere er thaimassører vennlige og pludrer gjerne i vei mens de småfniser og sludrer for at du skal føle deg til rette. Det er imidlertid ikke nødvendig å ha en konversasjon gående – og det er ikke forventet. Den beste måten å oppleve thaimassasje på er ganske enkelt å lene seg tilbake, lukke øynene, slappe av og la massøren gjøre arbeidet! Du vil til og med erfare at du kan falle i søvn etter som muskelstivhet og stress knas vekk!   

Si ifra...!

Massøren vil ofte spørre deg om han eller hun bruker for kraftig press eller trykk. Det forventes at du gir enkel tilbakemelding på om det er for sterkt eller for svakt. Dette er viktig for at masseringen skal virke mest mulig effektivt. Ved endt massasje vil massøren strekke ryggen og vri ryggsøylen til du hører/kjenner et knepp. Hvis du føler dette ubehagelig eller skremmende er det helt ok å si i fra og be om en noe mildere nakke massering i stedet! Etter en sesjon på gulvet er det helt naturlig å kjenne smerter i kroppen på steder som du ikke hadde problemer med før massasjen! Dette skyldes – i følge teorien – at man kan ha spenninger og stress i kroppen som gir ubevisste muskelstramminger. Disse er årsaker til energiblokkeringer. Når disse løses opp under thaimassasjen kan dette kjennes som ubehagelig. Noen ekstra omganger på gulvet over tid vil som regel fjerne denne form for ubehag.
 

Fingerkraft

Tradisjonelt i Thailand er thaimassører som regel alltid kvinner. Aldersmessig fra unge i tenårene til voksne bestemødre! Man blir overrasket over at verve, tynne massører besitter så sterk kraft i sine tomler. De trofaste kunder for thaimassasje foretrekker som regel de mer modne, erfarne massører med stor kraft og presisjon. De voksne og eldre har som regel også langt mer ekspertise og erfaring og kan lettere identifisere problemområder og sette større krefter inn i en målrettet bearbeidingen av stramme muskler og ledd.

Må prøves

Tradisjonell thaimassasje er enkelt å få utført overalt i Thailand. Som nevnt ser du skilt med “Thai massage for health.” Stedene varierer fra enkle, lavpris-etablissementer til luksuriøse spa-opplegg med duftlys og dempet belysning. Disse siste har gjerne i tillegg et variert tilbud av alternative, tradisjonelle behandlingsformer. Som eksempel kan man få oppvarmede håndklær fylt med ulike urter for å fjerne giftstoffer fra kroppen og fornye huden. I noen spa-anlegg kan man også få urtedamp. Dampen er blandet med medisinske urter som sitrongress, gurkemeie og kaffir som alle hevdes å ha evnen til å fjerne giftstoffene fra kroppen og gi ny utstråling og skjønnhet. Helse, helbredelse og lindring er essensielt i den tradisjonelle thaimassasjen og kroppspleien. Du kan derfor med sikkerhet og trygghet vite at uansett hvilken form for massasje du velger vil resultatet gi deg en fantastisk opplevelse – og økt velvære! God fornøyelse!

Tilrettelagt for Thaiguiden.no av Rolf Lind

homespa

myExtraContent13
myExtraContent15