Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Stacks Image 12796

Trang


Oppdatert: 04/13/2024

Trangprovinsen, ved kysten syd for Phuket (ca 30 mil) og ikke så langt fra Krabi (ca 10 mil), har mengder av skjulte ferieperler og regnes for å være et av de absolutt bedre alternativer for dem som vil vekk fra overfylte, turistdominerte steder som nettopp Phuket eller Krabi.

Her kan man finne de flotteste strender i hele Thailand sies det. Dette er sikkert avhengig av hvordan man bedømmer slikt, men en ting er uomtvistelig, her er det uberørt natur og klart mindre turister enn hva man ellers finner på populære reisemål i Thailand.

Området er ideelt for dem som vil oppleve strandliv, muligheten til rask øyhopping og utforske den tropiske flora og fauna i provinsens nasjonalpark.
Provinsen strekker seg langs Andaman-kysten ca 850 km syd for Bangkok og har et stort øyområde som dekkes av mer en 46 større og mindre øyer. Her er det imponerende grotter og steile klippeformasjoner, spennende lokalkultur forskjellig fra den tradisjonelt forankrede i Buddhismen og, som nevnt, lange hvite strender, krystallklart vann, fargerike korallrev og fisker og et innland med grotter, fossefall, elver og frodig natur.
Trang-provinsen er preget av god økonomi og det tror man er årsaken til at området fortsatt ikke markedsføres heftig som turistmål. Som turist er jo det alltid en fordel!

Hvordan kommer du til Trang?
Er du i Phuket eller Krabi er det regulære bussforbindelser flere ganger pr dag til Trang. Det går fly daglig fra Bangkok til Trang, regn med rundt 7-800 kroner for en enveisbillett. Eventuelt kan du ta tog (hvor du stiger av på den historiske Kantang stasjonen) eller buss fra Bangkok, dette tar rundt 12-15 timer nonstop, og koster ikke mer enn et par hundre kroner på 1. klasse med klimaanlegg. På 2. klasse er det selvsagt enda rimeligere.

Trang er navnet både på en provins og en by med ca 50.000 innbyggere. Byen har i mange 100 år vært en ledende havneby i det sørlige Thailand, men er nå flyttet ca 20 km inn i landet på grunn av mange oversvømmelser og flom. På grunn av at vi nå er langt syd i Thailand, i et område med muslimsk påvirkning fra land som Malaysia og Indonesia, ser vi flere moskeer og kinesiske templer i Trang enn tradisjonelle Buddha-templer som man ellers finner overalt i Thailand.

kohmuk
Turister som kommer til Trang, f eks med buss eller tog, bruker byen som mellomstasjon til de mange øy-alternativene som preger hele kyststripen. De mest populære øyene er ‘Koh Muk’ – kjent sin 80 meter lange kalksteinstunnel som ender i et basseng i den såkalte Smaragdgrotten,. ‘Koh Kradan’ – antagelig den flotteste av alle øyene i området, fantastisk for dykking og snorkling, og ‘Koh Chuek’ – et undervannsparadis med noen meget fascinerende koralformasjoner. Alle øyene er innenfor provinsens maritime nasjonalpark som for øvrig heter ‘Had Chao Mai Marine National Park’.

Alle som deltar på øyhopping kan ikke unngå å se dugonger (en art sjøkuer!) som boltrer seg ved klippene og langs sjøbunnen. Sjøkuer skal visstnok være opphav til legender om havfruer, men det er noe vanskelig, i alle fall for denne skribent, å finne de helt store likhetspunkter til slike, som f eks den som vi kan beskue ved Langeline utenfor København!

IG-A-Trang-003-500x300
Øyhopping og turer knyttet til øyene kan enklest bestilles av lokale turoperatører og koster i snitt 800-1000 Bath pr person. Det er en del etablerte operatører ved jernbanestasjon og ikke minst ved Pakbeng-kaien som du finner helt ved kysten vest for Tang by.. Disse spesialiserer seg på dagsturer. Du kan selvfølgelig også bruke de mange lokale ferger og småbåter som finnes, og hvor de aller fleste går fra Pakmeng kaia.
Det tar vanligvis ca en time med båt til smaragdgrotten Morakot på Koh Muk, og du må vanligvis forvente en hvis kø, da man må svømme et stykke inn i en mørk grotte før man når et åpent solfylt rom med sandstrand og en varm, lun sjø. Det er en ganske trygg opplevelse da alle blir utstyrt med svømmevest og svømmer i kontrollerte rekker gjennom kalkstenstunnellen.

Det er mulig navnet Phraya Rasadanupradit ikke sier deg noe, men i Kantang-distriktet sør for Trang finnes The Phraya Rasadanupradit Mahisorn Phakdi Museum. Museet rommer historien om en kineser med dette navnet som brakte velstand og rikdom til provinsen. Han organiserte transport, jordbruk, utdanning og administrasjon og museet gir et fascinerende innblikk i lokal historie og utvikling. Phraya Rasadanupradit var den første personen som plantet gummitrær til kommersielt bruk i Thailand. I dag ser man gummitrær overalt i sørlige deler av Thailand, og Thailand er verdens største eksportør (ca 30%) av dette naturproduktet, foran Indonesia, Malysia og India. Så et besøk på museet som gjorde dette mulig, er altså i Kantang!

Værvarsel fra yr.no:

IG-A-Trang-005-500x300
Tempelet Wat Phu Khao Thong, ca 20 kilometer fra Trang, er også et sted med en viss turistmessig interesse. I dette fredelige klosteret med sine vakre, naturskjønne omgivelser finner vi også en imponerende sandsteingrotte som rommer en liggende buddhafigur av Srivijaya, - i følge tradisjoner skal denne være mellom 800-1000 år gammel.

Det mest spesielle med denne Buddha-avbildningen er hodeplagget. Det er en kronelignende hodepynt med en liten spiss på toppen og skal i følge historien knyttes opp til dansetilstelninger til ære for mytiske guder fra skogene. Et typisk eksempel på disse er guden ‘kinnaree’ – en blanding av kvinne og fugl, som vi ofte ser skulpturer av i Thailandske templer.

Denne Buddhaen er den eneste kjente avbildning som har det nevnte hodeplagget, og den er derfor blitt listet som en av de ‘7 Amazing Ancient Wonders of Thailand’ av det Thailandske turistkontor.

I dag er det kun et par munker igjen på klosteret, men det holdes åpent for meditasjon og studier. I løpet av Songkran*) -festivalen holdes det vanligvis spesielle danseforestillinger til ære for den liggende Buddhaen. *) Thailands nyttårsfeiring 13-15. april
Som nevnt er det en klar kinesisk innflytelse i provinsen og i byen finnes mange kinesiske templer og helligdommer og de forteller om lange kinesiske tradisjoner med typiske drageavbildninger og tilhørende billedkunst. I disse områdene er det helt naturlig å finne buddhistiske, kinesiske og hinduistiske templer nesten side om side..

IG-A-Trang-010-500x300
Hvis du har et snev av tog-entusiasme i kroppen er et besøk på Trangs legendraiske togstasjon Kantang en absolutt nødvendighet! Denne gulmalte stasjonen gir et nostalgisk tilbakeblikk til den gyldne togperioden i Thailand.

Stasjonen er bygget i 1913 av tre og er en av de aller eldste i Thailand. Den er også siste stopp på toglinjene sydover. Stasjonen representerer en viktig epoke i Thailands transportutvikling og holdes godt vedlike. Ikke så underlig at den ofte danner bakteppe for innspilling av historiske og romantiske filmer!

IG-A-Trang-002-500x300
Vil du føle deg som en av de lokale er det alltid nyttig å prøve en av deres favoritt-spisesteder eller kaffehus ved markedsplassene.
Kanskje denne lille oppsummeringen kan være til inspirasjon for en videre utforskning av Trang-provinsen, som har en lang rekke andre attraksjoner i tillegg. (som f eks naturreservat og botanisk hage med hengende broer over tretoppene i tropisk miljø, for å nevne en av dem!).
Og husk at har du kommet til Trang og øyene utenfor, er det ganske så kort til Malaysias nordligste turistmål nummer ett: øygruppen Langkawi rett ved grensen mellom Thailand og Malaysia.

Booking.com
myExtraContent13
myExtraContent15