Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Stacks Image 12784

Phuket


Oppdatert: 06/29/2024


Phuket er en øyprovins i det sørlige Thailand som er et av Sørøstasias mest kjente turistmål på grunn av sine strender og dykkerfasiliteter. Hovedstaden heter også Phuket. De omliggende provinsene på land er Phang Nga og Krabi. Øya har en internasjonal flyplass.

Provinsen Phuket hadde i 2004 et beregnet folketall på 303 000 innbyggere. Provinshovedstaden hadde 84 000 innbyggere, og det nest største tettstedet, Kathu, 33 000 innbyggere.

Informasjon om Phi Phi øyene finner du her >>>
Informasjon om Khao Lak / Phang-nga finner du her >>>

Muligens henger navnet Phuket sammen med øyas fjell og koller. Fjell heter Phukau på thai, mens fjell/høyde på malayisk heter Bukit. Gamle navn på øya er blant annet Ko Thalang og Junk Ceylon (det siste en engelsk forvanskning av malayordet Tanjung Salang (Kapp Salang).

Phuket er Thailands største øy og dekker ca. 800 km². Den er ca. 50 km lang (nord-sør) og 21 km bred. Den ligger vest for Malayahalvøya mot Andamanhavet (som i sin tur er en del av Indiahavet). På øyas indre er det fjell; det høyeste er Mai Tha Sip Song (529 moh.). 70% av øya er dekket av skog. Vestkysten har en rekke sandstrender.

Les om Phukets historie her >>>

Våre 4 beste tips til familieaktivitet på Phuket
Det viktigste turistområdet på Phuket er Patong Beach; andre populære strender går under navnene Karon Beach, Kata Beach, Nai Harn Beach og Bang Tao Beach.

Administrative inndelinger
Phuket er delt i tre distrikter (amphoe), som i sin tur er inndelt i tilsammen 17 kommuner (tambon) og 103 landsbyer (mubaan).
1. Mueang Phuket
2. Kathu
3. Thalang

Historie
Den viktigste hendelse i Phukets historie var burmesernes angrep i 1785 etter at kong Taksin hadde slått dem tilbake. Sir Francis Light, en sjøkaptein i det Britiske Ostindiakompanis tjeneste, hadde seilt forbi og oppdaget forberedelsene til angrepet, og varslet siameserne. Kunying Jan, kona til den nylig avdøde guvernøren, og hennes søster Mook, organiserte forsvaret. Burmeserne gav opp etter én måneds beleiring og trakk seg tilbake den 31. mars 1785. De to kvinnene ble hyllet som heltinner og gitt æresnavnene Thao Thep Kasatri og Thao Sri Sunthon av kong Rama I.

Under regjeringstiden til kong Chulalongkorn (Rama V) ble Phuket det administrative senter for de tinnproduserende sørlige provinser i landet.
Siden 1980-årene har Phuket blitt utviklet som turistmål. Tidligere var hovedinntektskildene tinngruver, kokosplantasjer og gummiplantasjer.
Den 26. desember 2004 ble øya rammet av tsunamier utløst av en rekke undersjøiske jordskjelv langs en linje fra vest for Sumatra til Andamanøyene. (Se Tsunamien i Indiahavet 2004).


Hvordan komme dit: Fly, Buss, Båt
Fly: Bangkok - Phuket ca 75 minutter
- Bangkok Don Muang (DMK) med: One-Two-GO - Nok Air
- Bangkok Suvarnabhumi (BKK) med: AirAsia - One-Two-GO
- Hat Yai (HDY)med: Nok Air - One-Two-GO
Buss: Bangkok - Phuket 11 timer
Regntid: september - oktober
Beste resietid: desember - april
Se også seksjonen: Transport

Fra flyplassen

BUSS: Det går buss regelmessig til sentrum fra utsiden av terminalen. Turen tar ca en time og koster 52 baht. TAXI: Gule drosjer med taxameter, kjører direkte dit du skal. LIMO: Limosinservice er tilgjengelig, koster 500-600 baht til de fleste hoteller. MINI-BUSS: Minibusser med mange passasjerer er billig, men turen tar ofte svært langt tid.
Det er variasjonene som gjør at Phuket fortsatt er attraktiv. De dyreste hotellene har som regel private strender og er derfor skjermet, mens du fortsatt også kan finne billige bungalower rett på en strand som fortsatt ikke er preget av volumturismen. Naturen er frodig og innbyr til aktiviteter som jungelsafari og elefantridning.

Phuket er en sammensetning av innbydende strender, gjestfrihet og økonomiske bomuligheter og tilbyr noe for alle aldre og alle interesser. Aktivitets alternativene er endeløse og rangerer fra dykking i Andaman sjøen, tropiske reinskogturer til romantiske båtturer til naboøyer.
 
Dette er også en meget familievennlig destinasjon med barnevennlige restauranter og hoteller tilrettelagt for familier. Phuket er øyen hvor minner blir skapt og foreviget i familiealbumet. Ta med barna og ri på elefanter, spis fersk frukt på stranden, eller unn deg en dags velvære i et av Phukets mange spa fasiliteter. Plassen er også ypperlig for ekskursjoner og oppdagelsesferder hvor skogbevokste fjelltopper og glitrende sjøsprut fryder både øye og sjel.

Drømmer du om bittesmå tropiske øyer med hvite strender, grønne kokospalmer omkranset av knallblått hav? Da kan kanskje Phi Phi være øya for deg. På denne lille øya går tiden litt saktere og atmosfæren er litt mer avslappet enn på fastlandet.

Dykking ved Phi Phi øyene er en opplevelse som man ikke kan være foruten.
Her finnes det noe for enhver dykker for både nybegynnere og for dem med lang erfaring. Sikten varierer i gjennomsnitt fra 10-25 meter og vanntemperaturen holder seg mellom 27-30C gjennom hele året. Dykker du rundt Phi Phi øyene vil du se et fantastisk utvalg av fisk, vakre koraller og leopard hai på sandbunnen. For dem som ikke dykker er det god mulighet for snorkling hvor man ikke bare kan se korallrev, men også større fisk på grunt vann.


Værvarsel fra yr.no:

Klimatabell - Phuket

Gj.snitt
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D
Soltimer/dag
8
8
8
7
6
4
5
5
5
5
6
8
Temperatur
28
29
29
30
29
28
28
28
27
27
28
28
Nedbør mm
30
21
49
121
319
259
291
272
399
309
176
59
Regndager
4
3
5
10
21
19
19
19
23
22
16
8
Booking.com
myExtraContent13
myExtraContent15