Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Stacks Image 12641

Koh Samet


Oppdatert: 04/13/2024


4 timers kjøring sørøst for Bangkok ligger den lille øya Koh Samet. Øya er frodig og grønn, og tilhører marine nasjonalparken med samme navn. Helt nord på øya er piren hvor fergene til og fra fastlandet legger til. Der er det også et lite tettsted.
Derfra går en smal vei sydover, langs den første strekninger finnes øyas skole og et tempel, noen butikker, restauranter, mopedutleie og andre turist –nødvendigheter. Ved najonalparkens kontor litt lenger syd er det også en klynge butikker og kafeer. Herfra går det en smal vei ned til Hat Sai Kaew som er den lengste og flotteste stranden på øya. Fortsetter du sydover blir veien smalere og dårligere, og avstanden mellom bungalowene lenger.

kohsamet1
Så er det da heller ikke bil eller moped du bruker når du skal til strendene lenger syd; båt er både raskere og hyggeligere. Det finnes ikke brygger på strendene; kommer du båtveien må du regne med å vasse de siste meterne inn til land. Har du mye bagasje så sender de ut en flatbunnet pram for å hente deg. Bebyggelsen er ikke høyere enn to etasjer, og stort sett tilpasset det tropiske miljøet på øya. Standard på overnattingen er enkel og billig, men det finnes 3-4 bra steder, hvorav 2 er veldig bra, med basseng og spa. Nattelivet begrenser seg til restauranter m/video, noen spredte strandbarer med litt musikk, og fullmoon party en gang i måneden.

kohsamet2
Hvem besøker denne lille øya? Det er foreløpig ikke så mange reisearrangører som har Koh Samet i programmet. De fleste som kommer hit er ryggsekkturister og Thaier på weekendtur.
Koh Samet er en del av Koh Samet Marine National park, og du må betale en parkavgift på et par hundre baht for å oppholde deg på øya.

På tross av at den ligger såpass langt inne i Siambukta er strendene usedvanlig vakre og vannkvaliteten bra. Det er forbausende å registrere at på tross av at det er en nasjonalpark, er bråkete varianter av vannsport tillatt, og utbyggingen er tilsynelatende på full fremmarsj.


Hvordan komme dit:
Buss fra Bangkok Southern terminal (Ekkamai) til Rayong og videre til Pan Phae går hver time, pris ca. 200 Baht. Reisetiden med buss til BanPhae er ca. 3.5 timer.
Det går også buss eller limo service direkte fra Bangkok flyplass til Pattaya, derfra kan man ta lokalbuss eller taxi til Rayong og videre til Ban Phae.
Båt fra Ban Phae til Koh Samet går hver time hele dagen fra 08.00 til 17.00 Overfarten tar ca. 30 minutter. Pris 50Baht.


LOKAL TRANSPORT:
Leie moped eller kjøre songtaew (pickup m/langsgående seter). Fra Ao Phrao stranden på vestsiden, til Sai Kaew på østsiden er turen uforholdsmessig dyr; 200 baht for en 10 minutters tur.

kohsamet3
SHOPPING:
Batiksaronger, badetøy, solkrem og snacks i små butikker i det lille tettstedet nord på øya, og ved strendene lenger syd.

STRENDENE:
Ao Phrao er den eneste stranden på vestsiden av øya. Det er en fin strand, ikke så lang og ikke særlig mye å se av koraller eller fisk. Langs stranden er det en gangvei som forbinder de 4 hotellene på stranden. De er alle av god standard, et av dem utpeker seg som 4-5 stjerners, med et lite basseng, spa anlegg og enkle, men elegante bungalower bygget i det skrånende terrenget. Denne stranden passer for dem som vil bo bra og ha det stille og fredelig. Det er ca. ti minutter med bil over til østsiden av øya. På grunnav den relativt høye standarden, er også transporten dyrere, hele 200 baht måtte vi ut med for en songtaew over til den andre siden.

ko-samet
Ao Noi Na ligger helt nord på Koh Samet. Den ligger ikke langt fra den flytende restauranten, fiskeoppdrettsanleggende og fergepiren. Det er ikke mange bungalows her, stranden er flott, og med lite av restaurant- og strand aktivitetene du finner på de andre strendene. Et av de få resortene som finnes her heter Mooban Talay, det er et av øyas bedre steder.

Hat Sai Kaew eller Diamond beach som turistene kaller stranden, er den lengste på øya. Den ligger nordøst, og ikke langt fra piren og den lille klyngen med butikker og restauranter som utgjør øyas tettsted. Sanden her er som pudder, og er omkranset av høye, svalende kokospalmer. Inn under palmene ligger store og små restauranter på rad og rekke, og bak dem finner du bungalowene. Det er ikke mange meter du behøver å flytte deg fra sengen, via restauranen og ut i havet! Det er flere muligheter for overnatting, men stranden domineres av et stort, men lavbygd anlegget med et mange bungalows og flere restauranter.

Ao Phai ligger syd for Hat Sai Kaew. Selv om strendene går nesten i ett, ligger de i hver sin vik avdelt av stein og vegetasjon. Ao Phai er en litt kortere strand, men like bra som Hat sai Kaew. Det er færre bungalows rett nede ved stranden, atmosfæren er litt roligere. Her arrangeres et hyggelig fullmoonparty for ungdom i alle aldre!

Ao Wong Duan ligger i en litt dypere vik, beskyttet av frodig vegetasjon på alle kanter. Også her er stranden finkornet og innbydende. Vongdeuan Resort er et av de beste alternativene. Herfra og sydover tynnes det i rekkene av bungalows.

kohsamet4

AKTIVITETER & SEVERDIGHETER:
Bading og soling:
De vakre strendene innbyr til late dager, men pass på; solen er farlig sterk!

Bor Thong:
Det mystiske hullet. På veien opp til Koh samets utsiktspunkt er det et mystisk hull som kalles Bor Thong. Navnet betyr gullbrønnen, og er 8 meter dyp og er gravet ut av solid stein. Historien sier det var skjulested for en gullskatt etter et kinesisk skip som gikk på grunn ved Koh Samet. Andre sier det var skjulested for piratenes tyvgods!

kohsamet5
Dykking:
Mange dykkersteder.

Snorkling:
Ikke så mye spennede å se rundt Koh Samet, med grei snorkling på Koh Thalu.

Strandvolleyball:
Nesten alle strender har et volleyballnett, hold deg klar når solen begynner å synke og den verste varmen har gitt seg for dagen!
Windsurfing: 200 baht pr. time.

OMRÅDET RUNDT KOH SAMET:
Dagstur til 4 naboøyer, inklusiv et besøk på et rednings/oppdrettsenter for havskilpadder på Koh Man Nai. Vakker strand og grei snorkling på Koh Thalu, noen enkle koraller men ikke så mye fisk.
Heldagstur ink. lunsj, ca 1000 baht.

kohsamet6
Booking.com
myExtraContent13
myExtraContent15