Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Stacks Image 16471

Det perfekte thaimåltid


Oppdatert: 03/04/2024

Ris er svært viktig som basisnæring i Thailand. Les om ris her. Thaimat er også tuftet på de fire store s-ene: søt, salt, syrlig og spicy. For å få fram smakene brukes sukker, lime, fishsauce og chilli.

Når du spiser på en restaurant i Thailand vil du svært ofte oppleve at hovedretten kan komme før forretten og ikke alle ved bordet vil få maten samtidig. Dette er helt vanlig, siden de færrestene restaurantene "timer" bestilingen slik at alle ved bordet serveres samtidig.

Nytelsen i mat, gjestfrihet og kameratskap er viktige elementer i den thailandske personligheten. Delte måltider er en viktig del av dagen, og måltider spises sjelden alene. I et thaimåltid er det vanlig at alle rettene serveres samtidig. med en felles skje plassert ved siden av hver rett så alle kan hjelpe seg selv og servere andre.

thaimat-1
Å spise thaimat er et felles anliggende som involverer to eller flere mennesker, hovedsaklig fordi jo større antall man er som skal spise, jo større antall retter blir bestilt. Generelt sett bestiller to personer tre retter, tre personer bestiller fire retter osv. Personene velger det de har lyst på fra de delte rettene og foyer det til sin egen ris.

Samtidig nytes suppene sammen med ris og med andre retter, ikke for seg selv. Sterkt krydrete retter ”balanseres” av blandete retter for å unngå ubehag. Det å spise thaimat kan samenlignes med å spise på en spansk tapas-restaurant: Man smaker og spiser litt av alle rettene på bordet.Et thaimåltid er gjerne sammensett av flere ulike enheter:
Forretter

satay-spring
Forretter, tilbehør eller snacks. Eksempler er vårruller og satay (bildet)
Salater
som-tam


Balanse er et nøkkelord for alle thaisalater. Balanse mellom det sterke, søte og salte.
Generelle hovedretter
kylling


En sur/søt rett, en luftig omelett eller en wok-rett, laget av okse-, kylling eller svinekjøtt, gjør måltidet komplett. På bildet: Kylling med cashewnøtter.
Dips

dip


En thaidip kan være svært kompleks, men enkel på samme tid. Sammensetningen av dipen avgjøres av hva den skal brukes til. En lettflytende dip brukes gjerne som salatdressing, og inneholder f.eks. chilli, hvitløk. tørkede reker, lime, fiskesaus, sukker og rekepasta. På bildet «Nam Prik Ong» fra det nordlige Thailand.
Supper
tomkhagai


En god suppe er ofte et lite måltid i seg selv, og det gjelder spesielt for de klassiske thaisuppene. På bidet: Tom Kha Gai.
Curries
panang

De fleste thairettene som er krydret med tørket og malte krydder hvor hovedbestabdelen skal være ferske krydderurter. I curry-rettene brukes en curry-pasta som for det meste består av tørket chilli, sjalottløk, rekepasta, hvitløk, galanga, koriander, sitrongress og pepper. I hovedsak finnes det tre ulike styrkegrader på curry-pasta; Den røde, litt "milde", den gule og den kruttsterke grønne. På bildet: Panang Chicken Curry
Enkle retter
friedrice


Komplette måltider i seg selv, og er gjerne ris og nudel-retter. På bildet: Fried Rice
Desserter
thaidessert


Et komplett thaimåltid er ikke fullendt uten en søt avslutning. De meget søte dessertene kan være kjærkommen avslutning på en kryddersterk middag. På bildet et utvalg tradisjonelle thaidesserter. Ofte avsluttes måltidene med bare litt frukt.
Hvis du er glutenintolerant kan det være greit å ha med en oversatt "advarsel" som forteller hva du kan og ikke kan spise (advarselsen er på skrevet på thai). Her finner du en advarsel for glutenintolerante som du kan skrive ut og vise fram ved behov. Skriv ut denne

Fra Select Wisely kan du kjøpe advarsler på pratiske kort som du kan vise fra. De har alle typer medisinske advarsler. Les mer her
skje_gaffel
Selv enkle retter som stekt ris med svinekjøtt, eller dampet ris dekket med stekt and, serveres i kuttede små eller større biter, som fjerner behovet for en kniv.  Skjeen brukes for å føre maten til munnen. Når lokalbefolkningen spiser ris, brukes gaffelen utelukkende til å skyve maten over på skjeen, som man så spiser med. Ikke putt gaffelen i munnen. Gaffelen kan imidlertid benyttes hvis det er snakk om småretter, som ikke er en del av en risbasert rett. Det verste man kan gjøre når man skal spise en tradisjonell risrett i Thailand er å bruke spisepinner. Det blir i beste fall betraktet som tungvint og vanskelig, og i verste fall som direkte smakløst. Spisepinner brukes til nudelretter.
myExtraContent13
myExtraContent15