Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12
Stacks Image 16477

Lær litt thai: Slik uttaler du 20 ulike frukter på thai


Frukt i thailandsk kokekunst:


Thailand er uten tvil et land fylt av mye frukt. Det finnes fruktselgere på nesten hvert gatehjørne og de selger blant annet mengder av ulike frukter og kjølige juicer. Man kan for eksempel kjøpe skivet ponelamai for så lite som ti baht per porsjon. I Thailand finner man vanlige frukter som banan, ananas, vannmelon og papaya, samt mer eksotiske frukter som dragefrukt, chompu, durian og jackfrukter.

Dragefrukt er en stor frukt med rosa, taggete skall, og under dens ekstravagante skall finner man et hvitt fruktkjøtt som ligner på fyldig, saftig kiwi. Chompu er en oppfriskende pæreformet frukt som smaker omtrent som et saftig eple. Den stinkende frukten Durian og dens nær beslektede kusine Jackfrukten, har en svært særegen smak og duft og et spesielt utseende. Frukten er like høyt elsket som hatet av mange. På grunn av sin sterke duft, er det ikke uvanlig med skilt utenfor butikker og bygninger at man ikke får medbringe Durians.

De fleste fruktene er tilgjengelig i velassorterte asiatiske butikker i Norge.
Ananas
ananas

Thai navn: Saparot
Engelsk navn: Pineaple
Beskrivelse: Ananas-frukten kommer fra en 2/3-årig plante som bærer frukt en gang før den visner bort. I Thailand dyrkes den i provinsene som ligger ved sjøen, for eksempel Petchaburi, Prachuap og Phuket.
Smak: Den er saftig og har en søtlig og syrlig smak.
Bruksområde: Den spises ofte som den er. Man lager også syltetøy og juice av ananas. I matlaging inngår den i enkelte supper og karri-retter.
Sesong: Hele året, med en topp fra april til juli.
Banan
Banan

Thai navn: Gluay
Engelsk navn: Banana
Beskrivelse: Bananer er fruktene til en trelignende urteplante, ofte kalt bananpalme. Det finnes flere typer bananer, med litt forskjellige smaker og bruk. De 5 mest kjente og brukte typene er Gluay Hom, Gluay Namwa, Gluay Khai, Gluay Hakmuk og Gluay lepmeunang.
Smak: De fleste typer er typisk søte, med en apetittvekkende aroma.
Bruksområde: De forskjellige typene har litt forskjellig bruksområde. De kan spises som de er, lage juice samt lage flere typer desserter. Banan kan også skjæres i tynne skiver og tørkes, før de frityrstekes og spises som snack.
Sesong: Den høstes hele året.

Carambole
starfruitx

Stjernefrukt
Thai navn: Mafueang
Engelsk navn: Star fruit eller Carambola
Beskrivelse: Dette er frukten fra et tre. Den er lett gjenkjennelig på sine «vinger», ofte 5, som når den deles i to vil ligne på en stjerne. Skallet er voksaktig og den har en gul farge når den er fullmoden. Frukten har et høyt innhold av antioksidanter og C-vitaminer.
Smak: Frukten er søt, har en sprø og fast form og inneholder mye saft.
Bruksområde: Den spises ofte som den er eller man lager juice av den. Den inngår også i fruktsalater.
Sesong: Den høstes hele året med en topp i oktober.
Custard-eple
custard-apple

Thai navn: Noina
Engelsk navn: Custard-apple, men ofte kalt bullock`s heart eller bull`s heart
Beskrivelse: Dette er frukten fra et tre. Den er grønn eller svakt brunlig når den er moden og har et helt hvitt fruktkjøtt som er veldig mørt. Den inneholder masse stener.
Smak: Den har en veldig søt smak med en parfymeaktig aroma. Den kan deles for hånd og fruktkjøttet spises med skje.
Bruksområde: Den spises som frukt.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra april til august.
Dragefrukt
dragon-fruit

Thai navn: Kaeomangkon
Engelsk navn: Pitaya eller dragon fruit
Beskrivelse: Dragefrukt er frukten fra en kaktusplante. Frukten har et rødt skall med et hvitt eller rødlig, mørt fruktkjøtt som inneholder store mengder små stener. Den inneholder mye vann og lite kalorier, men er rik på C vitaminer.
Smak: Smaken av fruktkjøttet er mild og svakt søtlig med en litt syrlig tone, mens stenene tilfører en nøtteaktig smak.
Bruksområde: Den spises ofte som den er eller man lager juice av den. Den inngår også i fruktsalater.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra mai til oktober.

Drue
Pasted Graphic

Thai navn: Angun
Engelsk navn: Wine grape
Beskrivelse: Druer er egentlig en type bær som vokser på en treaktig slyngplante. De vokser i klaser og kommer i mange forskjellige farger, oftest gul eller purpur-rød. Druer er kjent for å inneholde antioksydanter som kan forhindre eller bremse kreft, hjertesykdommer, samt flere andre lidelser.
Smak: Smaken er søtlig og noen ganger svakt syrlig.
Bruksområde: Druer er kjent for å være råvaren i flere typer vin. I Thailand spises den som oftest naturell som frukt eller brukes i produksjon av juice.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra september til april.
Durian
durian66

Thai navn: Turian
Engelsk navn:
Durian
Beskrivelse: Durian er frukten fra et tre. Frukten kan bli 30 cm lang og 15 cm i diameter. Skallet er tykt og dekket med kraftige torner. Når frukten er moden er den gul-brun av farge. Fruktkjøttet er gult og er svært mørt. Thailand er i dag den største eksportøren i verden av durian, og står for ca 50% av markedet.
Smak: På grunn av fruktens noe spesielle lukt er det mange som avstår å smake den. Dette kan fort være en tabbe. Smaken er søt og er beskrevet som «den beste frukten i verden» av flere.
Bruksområde: Durian kan spises som den er, brukes i kinesiske kaker eller iskrem, samt tørkes og spises som snack.
Sesong: Den høstes mellom mai og august.
Granat-eple
granaat-appel

Thai navn: Taptim
Engelsk navn: Pomegranate
Beskrivelse: Granateple som egentlig er et bær vokser på trær. Den er ikke i slekt med eple. Frukten er rødlig på farge og har et tykt skall. Den inneholder mange små frø som er omgitt av et rødt, saftig fruktkjøtt. Frukten er rik på vitamin C og vitamin B5. Frukten er også sett på som mulig effektiv mot enkelte kreftformer samt andre sykdommer.
Smak: Smaken kan variere fra svært søt til svært syrlig, men som oftest er den balansert med en lett syrlig tone.
Bruksområde: Frukten spises ofte som den er. Det lages også juice av den, samt at den brukes som garnityre på desserter.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra juni til september.
Guava
openguava

Thai navn: Farang
Engelsk navn: Guava eller apple guava
Beskrivelse: Guava er frukten til en blomsterplante. Frukten er rund eller oval, blir mellom 4-12 cm stor og er ofte lysegrønn på farge. Den er rik på kostfiber, vitamin C, A og B9, samt flere mineraler og antioksidanter. En guava har for eksempel opp til 4 ganger høyere innhold av vitamin C enn en appelsin. Den inneholder også lite kalorier.
Smak: Guava har en sprø, søt og litt syrlig smak.
Bruksområde: Frukten spises som den er, lages juice av, brukes i fruktsalater, grønnsalater eller serveres i lake.
Sesong: Den høstes hele året.

Green mango
green-mango-vsml

Thai navn: Mamuang
Engelsk navn: Mango
Beskrivelse: Mango er steinfrukten til et blomsertre. Den modne frukten varierer mye i størrelse og farge, fra gul via oransje og rød til grønn. De umodne fruktene kalles grønn mango og benyttes ofte i Thailand. De er som navnet antyder grønne i fargen. De er også fastere og tørrere enn de helt modne, som ofte er veldig møre og saftige.
Smak: De modne fruktene varierer en del i smak, ofte søte, men de kan også være syrlige. De umodne fruktene og er søtlige, lett syrlige og sprøe i smak. De har en konsistens og av og til smak som kan minne om gulerot.
Bruksområde: Fullmoden mango spises ofte som den er, brukes til å lage juice eller syltetøy, eller i fruktsalater og desserter. Grønn mango spises også ofte som den er, gjerne dyppet i en blanding av fiskesaus, palmesukker, chili og rødløk. Den kan også brukes i fruktsalater eller spises etter måltid.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra mars til mai, mens grønn mango kun er tilgjengelig mellom mars og mai.

Hog Plomme
makok

Thai navn: Makok
Engelsk navn: Spondias eller Hog plums, Spanish plums, Golden apples
Beskrivelse: Dette er frukten fra en blomsterplante. Frukten er grønn med et hvitt, fast fruktkjøtt. Den inneholder en stor stein som har noen torneaktige, harde utvekster. Navnet Bangkok kommer fra det thailandske navnet på frukten, da det tradisjonelt vokste mye Makok i dette området.
Smak: Smaken er syrlig og frisk
Bruksområde: I Thailand spises den som oftest naturell som frukt, gjerne som mellommåltid. Den spises også syltet. Både fersk og syltet dyppes den ofte i en blanding av sukker, salt og chili.
Sesong: Den høstes hele året.
Jackfrukt
jackfruit jackfruit-prepared

Thai navn: Kanoon
Engelsk navn: Jackfruit
Beskrivelse: Jackfrukt er frukten til et tre i brødfrukt-slekten. Frukten er den største frukten i verden som kommer fra et tre, og kan bli opp mot 36 kilo. Skallet er gul-brunt og tykt med små torner. Fruktkjøttet er gult på farge, saftig og inneholder mye stivelse og kostfiber. Stenene kan kokes og skallet fjernes, for så å spises som snack.
Smak: Den er søt med en tiltalende aroma. De rensede stenene smaker som nøtter.
Bruksområde: Frukten kan spises som den er, brukes i frukt-smoothie, iskrem eller spises etter måltid.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra april til mai.
Jujube
jujube-vsml

Thai navn: Putssa
Engelsk navn: Jujube
Beskrivelse: Dette er frukten fra en tornebusk. Frukten minner om eple med sitt grønne skinn og hvite fruktkjøtt, men er mindre i størrelse.
Smak: Den er saftig og har en søtlig og mildt syrlig smak, også i likhet med eple.
Bruksområde: Den spises ofte som den er. Den kan også syltes og tørkes, eller hermetiseres i lake.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra juni til desember
Kokosnøtt
kokosnoot1

Thai navn: Mapraao
Engelsk navn: Coconut
Beskrivelse: Kokosnøtt er frøet eller frukten fra et palmetre. De unge fruktene inneholder mye væske som kan drikkes som juice, mens de modne fruktene inneholder mere fruktkjøtt. Denne frukten finnes stort sett i alle tropiske områder.
Smak: Juicen er søtlig med en frisk smak. Fruktkjøttet har en søtlig smak og en litt oljete konsistens.
Bruksområde: Man utvinner olje og melk fra fruktkjøttet, noe som brukes mye i det thailandske kjøkkenet. Man får også kjøpt de unge fruktene, og da drikkes væsken som juice.
Sesong: Den høstes hele året.
Longan
longan

Thai navn: Lamyai
Engelsk navn: Longan eller Longyan
Beskrivelse: Dette er frukten fra et tropisk tre. Frukten har et brunt skall når den er moden, og fruktkjøttet er hvitt. Den inneholder en sort stein som varierer i størrelse.
Smak: Frukten er veldig søt, har en sprø og fast form og inneholder mye saft.
Bruksområde: Den spises ofte som den er eller man tørker den og lager te/juice av den. Den inngår også i dessert, samt hermetiseres i lake.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra juni til august.
Longkong
longkong-fruit

Thai navn: Longkong, Laangsaat
Engelsk navn: Longkong
Beskrivelse: Dette er frukten fra et tre og vokser i klaser. I Thailand dyrkes den oftest i sørlige områder. Frukten er rund med et gult skinn og hvitt fruktkjøtt. Den inneholder en sammensatt, ofte myk stein som varierer mye i størrelse og form.
Smak: Den har en veldig søt smak med en parfymeaktig aroma. Steinen smaker veldig bittert.
Bruksområde: Den spises som frukt.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra mai til september.
Lychee
lychee

Thai navn: Linjee
Engelsk navn: Lychee eller Lichi
Beskrivelse: Lychee er frukten fra et tre. Frukten er en steinfrukt, uval og ca. 3 cm i diameter. Skallet er ofte rød-rosa og brunt, mens fruktkjøttet er hvitt. Den er rik på C vitaminer og enkelte mineraler.
Smak: Smaken av fruktkjøttet er søt og svakt syrlig med en god aroma.
Bruksområde: Den spises ofte som den er eller man lager juice av den. Den inngår også i fruktsalater. Ofte hermetiseres den i lake.
Sesong: Den høstes fra april til juni.
Mango


Thai navn: Mamuang
Engelsk navn: Mango
Beskrivelse: Mango er steinfrukten til et blomsertre. Den modne frukten varierer mye i størrelse og farge, fra gul via oransje og rød til grønn. De umodne fruktene kalles grønn mango og benyttes ofte i Thailand. De er som navnet antyder grønne i fargen. De er også fastere og tørrere enn de helt modne, som ofte er veldig møre og saftige.
Smak: De modne fruktene varierer en del i smak, ofte søte, men de kan også være syrlige. De umodne fruktene og er søtlige, lett syrlige og sprøe i smak. De har en konsistens og av og til smak som kan minne om gulerot.
Bruksområde: Fullmoden mango spises ofte som den er, brukes til å lage juice eller syltetøy, eller i fruktsalater og desserter. Grønn mango spises også ofte som den er, gjerne dyppet i en blanding av fiskesaus, palmesukker, chili og rødløk. Den kan også brukes i fruktsalater eller spises etter måltid.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra mars til mai, mens grønn mango kun er tilgjengelig mellom mars og mai.
Mangosteen
mangosteen

Thai navn: Mangkut
Engelsk navn: Mangosteen eller Purple mangosteen
Beskrivelse: Mangosteen er frukten fra et tropisk tre. Skallet på frukten er mørk lilla, mens fruktkjøttet er hvitt. Fruktkjøttet som er meget saftig er delt opp i båter, og hver båt inneholder en sten som varierer i størrelse.
Smak: Den smaker søtt og har en tiltalende aroma.
Bruksområde: Mangosteen spises ofte som den er. Den brukes også til å lage vin. Frukten er brukt i folkemedisinen og sies å ha legende egenskaper for enkelte skinn-sykdommer samt dysenteri og urinveisinfeksjoner.
Sesong: Den høstes fra april til desember med en topp fra april til juli.
Marianplomme
Marian_Plum_Small

Thai navn: Mabpraang
Engelsk navn: Marian plum
Beskrivelse: Marian plomme er frukten til et eviggrønt tre, i slekt med mango. Frukten er oransje eller gul når den er fullmoden, og fruktkjøttet er saftig og gul på farge.
Smak: Marian plomme har en sprø, søt og litt syrlig smak.
Bruksområde: Frukten spises som den er, lages juice av eller brukes i fruktsalater.
Sesong: Den høstes fra mars til juni.
Palmefrukt
palmfruit

Thai navn: Ragam eller Sala
Engelsk navn: Palm fruit
Beskrivelse: Palmefrukt er frukten fra et kortvokst palme-tre. Det finnes mange typer palmefrukt. Den thailandske varianten dyrkes i sør-øst, og vokser i klaser. Frukten har små torner og er rød-brun på farge. Fruktkjøttet som er gul-oransje er meget mørt. Den inneholder en stein.
Smak: Smaken er saftig og syrlig med en god aroma.
Bruksområde: Frukten kan spises som den er eller lages juice og saft av.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra mai til juni.
Papaya


Thai navn: Malagaw
Engelsk navn: Papaya
Beskrivelse: Papaya er frukten fra en tropisk trelignende plante. Frukten er gulfarget når den er moden med et oransje fruktkjøtt som er veldig mørt. Den inneholder en del små stener i senter av frukten som er lett å fjerne. Den har et høyt innhold av A og C vitaminer. Frukten ansees å ha enkelte virkemåter i medisinsk sammenheng, og er blitt brukt i tradisjonell medisin mot blant annet treg mage.
Smak: Papaya har en søt og saftig smak.
Bruksområde: Den spises ofte som den er, lages juice av eller inngår i fruktsalater.
Sesong: Den høstes hele året.
Pomelo
pomelo

Thai navn: Som-o
Engelsk navn: Pomelo
Beskrivelse: Pomelo er en sitrusfrukt som vokser på et tre. Frukten er lysegrønn eller gul når den er moden, med et gul-grønt, gjennomsiktig og saftig fruktkjøtt. Den er den største av sitrusfruktene og kan bli opp mot 25 cm i diameter. Spesielt Nakornphathom-provinsen er kjent for denne frukten.
Smak: Pomelo har en søt og litt syrlig smak som minner om grapefrukt.
Bruksområde: Frukten spises som den er, lages juice av eller brukes i fruktsalater. Det hvite skallet som ligger rundt fruktkjøttet kan kokes i sirup og spises som dessert.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra oktober til desember.
Rambutan
rambutan

Thai navn: Ngor
Engelsk navn: Rambutan
Beskrivelse: Rambutan er frukten fra et tre. Frukten har et rødt skall som er dekket med et tykt lag myke torner. Fruktkjøttet er hvitt og saftig med en stein. Frukten er oval, ca 5 cm i diameter og vokser i klaser. Den dyrkes ofte i sør-øst, og det sies at de beste fruktene kommer fra Surat thani-provinsen som ligger i sør.
Smak: Rambutan har en sprø, søt og litt syrlig smak.
Bruksområde: Frukten spises som den er, brukes i fruktsalater eller hermetiseres i lake.
Sesong: Den høstes fra april til august.
Roseeple
roseapple

Thai navn: Chompoo
Engelsk navn: Rose apple eller Wax apple, Java apple, Love apple
Beskrivelse: Roseeple er frukten fra et tropisk tre. Frukten er klokkeformet og er ca 5 cm lang. Skallet er rødt og spiselig, mens fruktkjøttet varierer fra grønt via gult til hvitt og er veldig saftig. Det finnes flere typer av denne frukten. En annen mye brukt variant er grønn og litt større med en søtere smak og kalles Chom-poo petch, der navnet refererer til Petchaburi-provinsen.
Smak: Rose apple har en sprø, søt og litt syrlig smak.
Bruksområde: Frukten spises som den er eller brukes i fruktsalater.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra januar til mars.
Santol
santol

Thai navn: Graton
Engelsk navn: Santol
Beskrivelse: Santol er frukten fra et tre som blir opp mot 50 meter høyt og kan bære mange tusen frukter i året. Frukten kommer i 2 varianter, og den varianten som dyrkes i Thailand har et oransje, tykt skall. Fruktkjøttet er hvitt og den inneholder store stener.
Smak: Santol har en søtlig, god smak, men de store steinene gjør at det er lite fruktkjøtt i hver frukt.
Bruksområde: Frukten spises som den er eller med sirup-dip som inneholder blant annet tørkede reker og spises da som mellommåltid.
Sesong: Den høstes fra juni til september.
Sapote
sapote

Thai navn: Lamut
Engelsk navn: Sapote eller sapodilla
Beskrivelse: Sapote er frukten fra et tre. Den er egentlig et bær, er eliptisk formet og er mellom 4-8 cm i diameter. Frukten har et brunt skall og kan minne om en potet i utseende. Fruktkjøttet på en moden frukt er svært mør, og varierer i farge fra gult til brunt. Stenene er på størrelse med en bønne og har en krok som kan sette seg fast i halsen dersom de blir svelget.
Smak: Sapote har en meget søt smak med et karamell-aktig preg.
Bruksområde: Frukten spises som den er.
Sesong: Den høstes fra september til desember.
Tangerine
thai-tangerine

Thai navn: Somkieowwaan
Engelsk navn: Tangerine
Beskrivelse: Tangerine er en sitrusfrukt som vokser på et tre. Den har oransje eller grønnaktig farge og er en variant av Mandarin. Fruktkjøttet er oransje og minner mye om mandarin i konsistens. Den er rik på C vitamin, flere typer B vitaminer samt noen mineraler. Skallet skal også ha helsebringende effekter mot blant annet type 2 diabetes og hjertesykdommer.
Smak: Tangerine er saftig med en søt og svakt syrlig smak.
Bruksområde: Frukten spises som den er eller lages juice av.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra oktober til februar.
Tamarind


Thai navn: Makaam
Engelsk navn: Tamarind
Beskrivelse: Tamarind er frukten til et buske-tre. Frukten har et hardt, brunt skall og er avlang, mellom 12 og 15 cm lang. Fruktkjøttet er saftig, rød-brunt på farge, og inneholder mellom 6 og 12 stener.
Smak: Smaken kan være svært syrlig, men som oftest er den balansert med en lett søtlig tone. En type er svært søt. Denne dyrkes mest i Petchabun-provinsen.
Bruksområde: Frukten spises ofte som den er. Det lages også juice av den. Den brukes også i enkelte matretter; syrlige supper.
Sesong: Den høstes fra desember til februar.
Vannmelon
watermeloen2

Thai navn: Dteangmoh
Engelsk navn: Watermelon
Beskrivelse: Vannmelon er frukten til en slyngplante. Den er egentlig klassifisert som en type bær som har et tykt innerskall. Frukten er stor med et grønnfarget skall og er vanligvis mellom 6-8 kg, men kan også bli langt tyngre. Fruktkjøttet er meget saftig, ofte rødfarget, selv om andre fargevarianter forekommer. Den har en mengde svarte stener. Vannmelon inneholder 92% vann og 6% sukker, og er ei kilde til blant annet C vitamin.
Smak: Vannmelon er svært saftig og søtlig.
Bruksområde: Frukten spises som den er, lages juice av eller brukes i fruktsalater.
Sesong: Den høstes hele året med en topp fra oktober til mars.

Redigert og tilrettelagt for Thaiguiden.no av Wongchan Kantha.
myExtraContent13
myExtraContent15