Sauser og det på glass:
Her er noen av de sauser og tilbehør på glass og flasker som er essensielle i tilberedning av thaimat.
CHILIPASTE (NAAM PRIK PAO)
Nam Prik Pao består av chili, tamarind, bønneolje, tørkede reker og hvitløk. Det finnes en rekke forskjellige chilipaste med mange smaker og til forskjellig bruk.
Nam Prik Pao består av chili, tamarind, bønneolje, tørkede reker og hvitløk. Det finnes en rekke forskjellige chilipaste med mange smaker og til forskjellig bruk.
FISKESAUS/FISHSAUCE (NAAM PLAA)
Laget av fisk (ofte ansjos), salt og vann. Brukes som salt, litt på samme måte som soya. Meget viktig ingrediens i thailandsk mat og brukes i de fleste retter.
Laget av fisk (ofte ansjos), salt og vann. Brukes som salt, litt på samme måte som soya. Meget viktig ingrediens i thailandsk mat og brukes i de fleste retter.
KARRIPASTA (GAENG KARRII)
Sammensatt, kompleks krydderblanding. Det finnes mange sorter karripasta; grønn karri, gul karri, rød karri, penang, massaman osv. Typen av karri avhenger av hvilken kryddersammensetning man har brukt. Karripasta brukes oftest sammen med kokoskrem. Rød (mildest) og grønn (sterkest) variant er mest vanlig her i landet og fungerer godt.
Sammensatt, kompleks krydderblanding. Det finnes mange sorter karripasta; grønn karri, gul karri, rød karri, penang, massaman osv. Typen av karri avhenger av hvilken kryddersammensetning man har brukt. Karripasta brukes oftest sammen med kokoskrem. Rød (mildest) og grønn (sterkest) variant er mest vanlig her i landet og fungerer godt.
KOKOSKREM
Laget på kokosnøttens fruktkjøtt og evt. vann. Må ikke forveksles med kokosmelk. Kokoskrem finnes på boks med varierende fettinnhold. Til supper trenger man ikke en fet type, men til en god saus får man fin konsistens med fet kokoskrem.
Laget på kokosnøttens fruktkjøtt og evt. vann. Må ikke forveksles med kokosmelk. Kokoskrem finnes på boks med varierende fettinnhold. Til supper trenger man ikke en fet type, men til en god saus får man fin konsistens med fet kokoskrem.
NUDLER (MEE, KUI TEOW)
Lages av både ris, bønner og hvete og brukes som tilbehør til maten i supper og salater, både stekt eller kokt.
Lages av både ris, bønner og hvete og brukes som tilbehør til maten i supper og salater, både stekt eller kokt.
PALMESUKKER (NAAM TAAN PEEP)
Som navnet sier; Sukker fra palme, for eksempel kokos. I thailandsk mat brukes salt og sukker til å bygge opp smaken. Begge deler er smaksforsterkere.
Som navnet sier; Sukker fra palme, for eksempel kokos. I thailandsk mat brukes salt og sukker til å bygge opp smaken. Begge deler er smaksforsterkere.
REKEPASTE (KAPEE)
Kapee er også en av de uunnværlige ingredienser i det thailandske kjøkken. Det består av saltet og tørkede reker. Det finnes mange typer og de brukes til mange sauser.
Kapee er også en av de uunnværlige ingredienser i det thailandske kjøkken. Det består av saltet og tørkede reker. Det finnes mange typer og de brukes til mange sauser.
SOYASAUS/SOYASAUCE (NAM SEE EWE)
Fremstilt av bønner. Soya har en lett salt smak og gir en mørk brunfarge til maten. Det finnes mange typer - lys, mørk, søt, salt osv. Det er mange produsenter, men det viktigste er å få en soya som er produsert på gode rene råvarer.
Fremstilt av bønner. Soya har en lett salt smak og gir en mørk brunfarge til maten. Det finnes mange typer - lys, mørk, søt, salt osv. Det er mange produsenter, men det viktigste er å få en soya som er produsert på gode rene råvarer.
ØSTERSSAUS/OYSTERSAUCE (HOI NANGROM)
Laget av østers, sukker, salt, bønner og hvetemel. Det finns flere merker, som i innhold varierer litt. Vi anbefaler MaKrua. Østerssausen er tykk i konsistensen og gir en litt søt-salt fiskesmak.
Laget av østers, sukker, salt, bønner og hvetemel. Det finns flere merker, som i innhold varierer litt. Vi anbefaler MaKrua. Østerssausen er tykk i konsistensen og gir en litt søt-salt fiskesmak.
Redigert og tilrettelagt for Thaiguiden.no av Wongchan Kantha