Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
Thaiguiden - Alt om ferie og reise i Thailand
  • Default
  • Blue
  • Green
  • Red
  • Black
myExtraContent1 (only enabled when style-switcher is on)
myExtraContent2 (only enabled when clock bar is on)
myExtraContent5 (reserved for mega-menu navigation option)
myExtraContent7
myExtraContent8 (only enabled when header search bar is on)
myExtraContent9
myExtraContent10 (used for the content of a second sidebar container)
myExtraContent11

myExtraContent12


Reisetips


Forut for en hver reise er det nødvendig med litt planlegging slik at reisen blir vellykket, og slik at man ikke opplever unødige problemer og hindringer underveis.

Det er mye enklere å reise i dag enn for et par generasjoner siden; tilgang til transport, overnatting og mat er ikke store utfordringer lenger, og vi beveger oss lenger og lenger vekk hjemmefra.


Stacks Image 5656
Den tilsynelatende likheten i dagens verdensbilde bør likevel ikke bli en sovepute når reisen skal planlegges, i flere land i Asia er det tildels store forskjeller både i kultur og natur som krever at vi er godt forberedt når vi reiser.

Se også vår seksjon: Thailand fra A til Å

Klikk på titlene for å lese mer.
Bestem hvor mye penger du kan bruke på reise, hotell og til mat/lommepenger. Vær ærlig når det gjelder lommepenger, i likhet med alle andre kommer du også til å bruke mer enn planlagt. Husk også at det er forskjell på kostnadene fra land til land; sammenliknet med norsk prisnivå er Thailand billig, mens det for eksempel i Japan og Hong Kong er relativt dyrt.
Les mer om reisebudsjett >>>
Vær bevisst på hva du ønsker å oppnå med turen. Husk at det er langt å reise fra Skandinavia til Sørøstasia, så det er viktig å definere ønsker og forventninger på forhånd. Hva søker du? Velg ut fra hvor eventyrlysten du er, og ut fra tilgjengelighet, severdigheter, språk, religion osv. i landet. Vil du kun på en sol/bad ferie eller skal også du ha aktiviteter som dykking, golf, trekking eller klatring ? Les og lær mest mulig om reisemålet, søk informasjon også andre steder enn kun i en reisekatalog. Spør andre du kjenner som har vært der eller som har reist mye slik at du er best mulig forberedt. Ta også med i betraktning at ditt eventuelle reisefølge kan ha andre krav og forventninger enn deg selv, og at deres alder, ønsker og budsjett også kommer til å prege dine aktiviteter underveis.
Skal du kjøpe kun flybillett, pakketur med rutefly, gruppetur eller chartertur?
For de fleste er dette et økonomisk spørsmål. Velger du å reise med charterfly, så vær klar over at reisen kan bli veldig lang fordi flyet må mellomlande, og at det ofte er trangere plass om bord i flyene. Husk også på at charterselskapene har et begrenset utvalg hoteller, slik at du som oftest blir boende midt i klynga av andre Skandinavere. Vurderer du å bli med på en gruppereise bør du også tenke gjennom om du virkelig ønsker å tilbringe hele ferien med de samme menneskene hele tiden noe som kan være både en positiv, men også negativ opplevelse. Velger du å kjøpe en løsning med rutefly står du mye friere ved valg av reisetidspunkt og sted, og ikke minst innholdet i turen. Ved å sjekke litt rundt hos reisearrangørene kan ofte du finne gunstige priser både på flyreiser og hoteller, og sette dette sammen etter eget ønske. Er det et badested du er på jakt etter, så sjekk avstand til strand, og om det pågår renovering eller at svømmebasseng eller andre deler av hotellanlegget er midlertidig stengt.
Sørg for at passet ditt er gyldig minst 6 måneder etter avsluttet reise, da noen land krever dette ved innreise. Sjekk om du trenger visum til landet du skal til . Hvis ja, er det du eller reisearrangøren som ordner det?
Husk at behandlingstiden av visumsøknaden kan være opp til en uke, og at postgang kommer i tillegg. Passet må som oftest sendes med visumsøknaden, ta en kopi og behold den hjemme. Ta alltid 2 sett kopier av flybilletter (alle sidene), pass, kredittkort, reisesjekker og forsikringspoliser. (Har du scanner kan det være lurt å legge kopier på en minnepinne som du har med deg.)
Ett sett legges igjen hjemme, og ett sett taes med og oppbevares i safebox eller på annet egnet sted. Legg alltid igjen reiserute med eventuelle hotellnavn eller telefon/e-mail hvor du kan nåes underveis. Dette sparer arbeidssted og pårørende for unødig bekymring leting dersom de må finne deg. På grunn av lov om personvern er det nemlig kun politiet som kan få opplysninger fra  flyselskap eller reisearrangør om hvor du befinner deg.
Les om visum til Thailand >>>
Reiseforsikring er obligatorisk! Den bør selvsagt ha fri hjemtransport ved sykdom/dødsfall for både passasjer og nærmeste familie, og husk å sjekk at erstatningen av bagasjen din er realistisk i forhold til det du har med på reisen. Tenk på hva det ville kostet deg å skaffe klær osv. på nytt, inkl. koffert eller sekk.
Verdigjenstander som smykker, kamera og bærbar PC har som regel en øvre erstatningsgrense, så du bør i så fall tegne tilleggsforsikring for disse.
Sjekk også hvilke begrensninger forsikringen har ved uhell i forbindelse med bil/motorsykkelkjøring. Endel aktiviteter kategoriseres som ekstremsport og dekkes ikke av reiseforsikringen. Dette kan være dykking, paragliding, mountain-biking, og bungy-jump.
Les mer om reiseforsikring >>>
Et vaksineprogram som krever flere doseringer må startes i god tid før reisen, fordi dosene skal gis med bestemte intervaller. Start derfor undersøkelser om hva du trenger i godtid før avreise. Tilpass reisen etter hvor god form du er. Husk at det er varmt og fuktig i Asia, selv relativt enkle utflukter og dagsturer kan ved overanstrengelse medføre helserisiko. Husk å ha med nok av medisiner du er avhengig av, og pakk alltid nødvendige medisiner i håndbagasjen i tilfelle bagasjen skulle forsvinne underveis... Sørg for å ha kondomer tilgjengelig dersom situasjonen krever det.
Les mer om vaksiner >>> Les mer om kondomer >>>
Det lønner seg sjelden å veksle til asiatisk valuta i Norge. Til Thailand, Singapore, Japan og andre land med godt utviklet bankvesen kan du godt ta med norske kroner, ellers er US dollar alltid greit. Ha ikke med for mye kontanter, sats heller på Visa eller kredittkort og ta ut etter hvert. Det er alltid fornuftig å ha med flere kort i tilfelle du mister et eller uttaksmulighetene er begrenset eller sperret. Reisesjekker er også veldig trygt, men husk at i avsidesliggende områder er det ikke alltid mulig å få ut kontanter eller heve reisesjekker.
Les mer om bank/penger >>>
Kofferten er best på turer hvor man skal oppholde seg stort sett på samme sted hele tiden, eller når man er på en reise hvor reisledere eller andre tar hånd om transporter og bagasje. Ryggsekken er best når man skal reise landeveien med tog eller buss, eller når man ikke har forhåndsbestilt transporter og/eller hotell slik at man selv må ordne dette ved ankomst og dermed kanskje må bære bagasjen selv. Det er alltid fornuftig å ha toilettsaker, medisiner og ekstra undertøy i håndbagasjen i tilfelle bagasjen blir borte underveis.
Det avhenger selvsagt av hva slags tur man skal på. På grunn av varmen er det mest komfortabelt med luftige bomullsklær, og husk et par gode sandaler og et par gode gå sko til både by og turbruk. Siden det er mye fint å kjøpe av både klær og suvenirer lønner deg seg å ha litt ekstra plass i koffert eller sekk. Det er viktig å huske på at våre lette sommerantrekk kan virke støtende i andre kulturer, asiatere er som regel mer konservative enn oss,, altfor korte skjørt, shorts og topper er derfor ikke alltid passende på reisen eller på restauranter og andre offentlige steder. skal du i møter eller i formelle middager forventes det dress eller drakt/kjole. Ha aldri med fersk mat i bagasjen, det er i flere land importforbud, og i tillegg kan det bli riktig ulekkert dersom bagasjen blir forsinket!
Ler mer om pakkeliste >>>
Fly
Reisen til og fra Asia er lang, og flyplassene i Asia er ofte store, men ikke alltid like effektive og strømlinjeformede som vi kanskje håper. For å få en behagelig reise kan det være verd å huske følgende:

  • Forhåndsreserver seteplass allerede ved bestilling av reisen, så er man sikret å få sitte samlet. Likevel er man aldri garantert å få setet man har bedt om, det hender at flytypen blir byttet eller andre uforutsette ting som gjør at kabalen må legges på nytt. 
  • Beregn god tid til transport, innsjekking og mellomlandinger for å begrense stress.
  • Drikk mer vann enn du pleier for å unngå uttørring, flyluften er tørr.
  • Unngå for mye alkohol og kaffe, det bidrar til uttørring og ødelegger ankomstdagen.
  • Ta små spaserturer i flyet for å holde blodsirkulasjonen i gang, er du plaget av hovne ben kan en lege eventuelt gi deg vanndrivende medisiner før reisen. 
  • Gjør gjerne noen enkle gymnastikk- øvelser mens du sitter.
  • Ha med, eller be om å få ørepropper og maske for å få ro til å sove.
  • Ta med nikotintyggegummi hvis du ikke klarer lange perioder uten røyk, alle flyselskaper er røykfrie.
  • En medbrakt oppblåsbar pute er behagelig å hvile hodet på.

Tog:
Å reise med tog i Asia er billig, og du kan dermed unne deg å reise på 1.klasse. Dette er til gjengjeld kanskje kjedeligere, fordi man ikke opplever det samme folkelivet som på 2. klasse. Pass godt på sekken og verdisakene, sov eventuelt på skift dersom det advares mot tyverier. Som regel vil det være anledning til å kjøpe mat på togene, eller ved stasjonene når toget stopper. Maten som tilbys er ikke alltid like fristende, er du av den sarte typen bør du ta med egen mat og drikke. Ta aldri imot flasker som er åpnet, det har forekommet at folk er blitt ranet etter å ha fått sovemedisin i åpnede flasker.

Buss:
Standard på bussene kan variere veldig. Velg en buss som har aircondition, og skal du reise langt er det en fordel å velge korteste rute. Husk å ta med drikke og eventuelt mat. Følg gjerne med på om sjåføren virker våken og ”i kjørbar stand”, spesielt på lange turer.

Båt:
Sikkerhet overholdes i variabel grad. Har du en dårlig magefølelse så dropp turen. Det er ikke uvanlig at det er langt flere passasjerer om bord enn tillatt. Regn heller ikke med at det finnes redningsvester til alle. Mørkekjøring med hurtigbåter i Laos og Cambodia bør man forsøke å unngå, de kjører svært fort og det er dårlig sikt.
  • Lette, tynne lakenposer.
  • Skal man bo helt "rock bottom" bør man ta med myggnett.
  • Multiplugg og litt vaskemiddel.
  • Tynn nylonsnor til tørkesnor.
  • Penlite lommelykt.
  • Swiss army kniv -kopi kan kjøpes i Bangkok (husk at den må sendes som bagasje).
  • Lighter, gjerne zippolighter som er billig i Bangkok 
  • Ikke ta med for mye klær, det finnes billige shortser, T-shirts og sandaler på markeder (Unntaket er hvis dere er veldig store, da kan størrelsene by på problemer).
  • En langbukse og en genser er greit å ha til transportetappene. I tillegg til sandaler bør dere ha gode gåsko (joggesko, og bruk den med sokker når dere skal i skog eller jungel).
  • Gå innimellom opp i hotellstandard og finn et med basseng der hvor det er mulig (ofte kan man betale litt for å få bruke bassenget på de dyrere hotellene - ring eller spør i resepsjonen).

myExtraContent13
myExtraContent15